Neće da šuti, Željko Komšić “bacio rukavicu u lice” mnogima: Nešto poput toga ne smije biti dopušteno, Prijedor ne smije biti zaboravljen!

Masovni zločini, logori i istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovišta u Prijedoru koje je počelo na današnji dan prije trideset godina, nelegalnim SDS-ovim preuzimanjem lokalne vlasti, imali su sve elemente fašističke operacije, potpomognute agresijom na Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Bolna iskustva i svjedočenja žrtava pred Haškim tribunalom najbolje govore o razmjerama zvjerstava koja su počinjena nad običinim ljudima, samo zbog toga što su pripadali drugoj etničkoj grupi”, dodao je.

U Prijedoru su od Karadžićevih fašista jednako tretirani i ljudi koji nisu pružali nikakav otpor odvođenju u logore i oni koji su pokušali da se odbrane, kazao je Komšić, a svima njima fašisti su unaprijed odredili sudbinu označivši ih kao nepoželjan element kojeg se mora ukloniti s tog prostora.

“Odluka lokalnih vlasti Prijedora iz 1992. godine da građane nesrpske etničke pripadnosti označe Bijelim trakama, predstavljala je uvod u istrebljenje koji će se okončati masovnim grobnicama.

Činjenica da ni danas nije pronađen dio žrtava i da lokalne vlasti ne žele otkriti preostale lokacije masovnih grobnica, predstavlja zločin u kontinuitetu”, stava je Komšić.

Odluka aktuelnih lokalnih vlasti da zabrane mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve nije ništa drugo nego kontinuitet politike koja svoje utemeljenje pronalazi u zločinu, podvukao je.

“Pokušaji koji idu u smjeru zabrane sjećanja na žrtve jesu pokušaji dodatnog vrijeđanja preživjelih, ali isto tako i pokušaji da se nehumano i nečovječno postupanje prihvati kao društvena realnost.

Nešto poput toga ne smije biti dopušteno”, zaključio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.