in , ,

Fahrudin Radončić oštro opleo po Biseri Turković, Selmi Cikotiću i Sifetu Podžiću: “Na veliku žalost i sramotu, nema nikakve aktivnosti u Vijeću ministara BiH!”

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a na svom zvaničnom Facebooku uputio je vrlo oštru poruku ministrima u Vijeću ministara BiH

Radončić
Radončić

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a na svom zvaničnom Facebooku uputio je vrlo oštru poruku ministrima u Vijeću ministara BiH.

Posebno se osvrnuo na uloge minisrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića te ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Prije tačno godinu dana, na zaista traumatičnom početku pandemije i korona krize, kao Bosna i Hercegovina, imali smo koordinirani odgovor na pandemiju.

Sanitarni timovi bili su na granicama, Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spasavanje je bilo više nego aktivno, brinuli smo o blagovremenoj nabavci medicinske opreme, lijekova i donacijama, vodila se evidencija o svakom oboljelom i kontroli da budu u samoizolaciji…

Bio je zabranjen međugradski autobuski saobraćaj, okupljanja, imali smo mnogo više drugih mjera i manje umrlih.

Sve mjere su bile koordinirane na novou Bosne i Hercegovine preko Vijeća ministara i vladama Federacije BiH i RS i svih deset kantona.

Aktivirali su se krizni štabovi. Ujedinjeni su zdravstveni, s aktivirani su i svi policijski resursi, čak i dio pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vijeće ministara je više puta sedmično održavalo hitne telefonske sjednice i trenutno je rješavalo probleme.

Održavala se, makar putem Ministarstva sigurnosti BiH i mene, odlična operativna veza i sa Predsjedništvom BiH i svim njegovim članovima.

Danas, na veliku žalost i sramotu, nema nikakve aktivnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Turkovićka, Cikotić i Podžić se ne uopće ne vide i nemaju ili ne žele da pokažu kapacitet medijacije i agilnosti u samom Vijeću ministara i prema svojim kolegama u njemu.

Ministri iz SNSD-a i HDZ-a kao da namjerno žele da kompromituju bilo kakvu potrebu postojanja državnog nivoa u rješavanju historijske krize koja postaje kataklizmična.

Zato pozivam Turkovićku, Cikotića pa i Podžića, da se hitno pokrenu.

Ako ministar Cikotić nije upućen kako je moguće da Vijeće ministara BiH mnogo bolje i uspješnije radi i koordinira, gospođa Turković i Podžić znaju – bili su i sjedili pored mene, međusobno smo koordinirali i pokretali i dinamizirali brži i odgovorniji rad VM.

Bošnjaci nemaju drugog izbora u situaciji masovnog umiranja i prekasne nabavke i dolaska većih količina vakcine, nego da javno zatraže da njihovi predstavnici napokon adekvatno reagiraju i makar približno djeluju kako se to činilo prije jedne godine”, napisao je Radončić na Facebooku.

Glumci iz filma “Quo vadis, Aida?” o nominaciji za Oscara

Milorad Dodik počasnu gardu pozdravio sa “merhaba asker”: Recep Tayyip Erdogan dočekao članove Predsjedništva BiH u Ankari