in ,

Fantastični prizori sa Ramskog jezera: Ovo se događa jednom u dvije godine!

Na brani HE Rama na Ramskom jezeru u Prozor-Rami u petak je izvršeno redovito testiranje rada i ispravnosti zatvarača na temeljnom ispustu

Na brani HE Rama na Ramskom jezeru u Prozor-Rami u petak je izvršeno redovito testiranje rada i ispravnosti zatvarača na temeljnom ispustu.

U jednoj sekundi pod ekstremno visokim tlakom kroz temeljni ispust izlazilo je 100 kubika vode, a zatvarač je bio podignut dva metara. Inače zatvarač je veličine četiri metra, piše Rama-Prozor.info.

Ovakvi probni ispusti vrše se jednom u dvije godine, a prema informacijama iz Pogona HE Rama, sve je prošlo u najboljem redu.

Fantastične kadrove iz zraka snimio je kolega Damir Mišura.

Pogledajte snimak.

Inače, Ramsko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Jezero se nerijetko svrstava među najljepša jezera u Europi.

Stvoreno je 1968. godine. Najveća dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Područje je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Slivno područje predstavlja sam početak Jadranskog slijeva, pa je voda koja dolazi u jezero izrazito čista i izvrsne kakvoće.

Stigle su zaista predivne vijesti: Porodica Smajlović će imati svoj dom!

Gradonačelnica Sarajeva snažno odgovorila gradonačelniku Istočnog Sarajeva: “Ne prihvatam!”