in ,

Hrvatski ambasador pri UN Ivan Šimonović uputio veoma ozbiljno upozorenje: “Zabrinuti smo što Srbija ne sarađuje sa sudom u Hagu”

Ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović izjavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija da je zvanični Zagreb itekako zabrinut što Srbija ne sarađuje sa međunarodnim sudom u Hagu

Ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović izjavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija da je zvanični Zagreb itekako zabrinut što Srbija ne sarađuje sa međunarodnim sudom u Hagu.

Na sjednici na kojoj su izvještaj podnijeli predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove Carmel Agius i Serge Brammertz, Šimonović je kritikovao Srbiju zbog odbijanja da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svjedoka.

“Ističemo potrebu da Srbija potpuno sarađuje sa Mehanizmom u Hagu, uključujući sprovođenje svih njegovih odluka. Zastrašivanje svjedoka je ozbiljan zločin koji ometa napore na utvrđivanju odgovornosti optuženih”, rekao je Šimonović.

“Smrt Miloševića lišila nas je presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu. Presuda Mladiću, jednom od najbrutalnijih krvnika Miloševića, ne može da popuni tu prazninu, ali može da donese pravdu”, rekao je hrvatski diplomata.

On je naveo da je Hrvatska uvjerena da haško tužilaštvo može da dokaže da su Franko Simatović i Jovica Stanišić odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH, odnosno njihovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

“Pošto proces protiv Miloševića nije završen presudom, važno je da se ovaj slučaj završi presudom koja će jasno pokazati uključenost vrha vlasti Srbije u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH”, naveo je Šimonović.

Ambasador Hrvatske je rekao da Srbija “i dalje ne ulaže dovoljno napora” u nalaženje nestalih u ratu.

Dodao je da Hrvatska i dalje čeka da Srbija odgovori na njen poziv iz septembra 2019. godine, na posljednju rundu pregovora koji treba da dovedu do usaglašavanja nacrta teksta bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina.

Značajna poruka iz Srbije: “I sam Mladić je na sjednici skupštine RS-a kazao da je to što rade genocid!”

Objavljeni su detalji, poznate su i sve cijene: Prodaju se stanovi i zemljišta u Neumu koja su u vlasništvu “Feroelektra”