in ,

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman žustro odgovorio Željku Komšiću: “On i dalje ne shvaća”

Grlić Radman je rekao da kao šef diplomatije zemlje supotpisnice Dejtonskog sporazuma inzistira na poštivanju njegovih temeljnih odrednica.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u strahu da će reformama u BiH izgubiti položaj i “još uvijek ne shvaća da u tom tijelu ne zastupa Hrvate”.

Hrvatski šef diplomatije reagovao je time na Komšićevu izjavu u četvrtak da je “Grlić Radman hrvatski Vulin”.

“Takva izjava više govori o Komšiću”, odgovorio je Grlić Radman.

Komšić mu je tu etiketu prišio u intervjuu za Televiziju Federacije BiH (FTV) nakon što ga je hrvatski ministar pozvao da podnese ostavku ako ne vjeruje u konstitutivnost naroda u državi kojoj je na čelu.

“Grlić Radman je hrvatski Vulin. Ima tu poziciju u Hrvatskoj kao što Vulin ima kod Vučića i nije moje da dalje ulazim u komentare takvih gluposti”, kazao je Komšić.

Grlić Radman je rekao da kao šef diplomatije zemlje supotpisnice Dejtonskog sporazuma inzistira na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH koji propisuje “konstitutivnost triju jednakopravnih naroda i ostalih građana”.

“I, zbog te činjenice, mene kao legalista, Komšić uspoređuje s osobom koja ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku – zemlju članicu EU i NATO-a. No, to više govori o Komšiću nego o meni”, kazao je Grlić Radman.

“Njegov strah od gubitka položaja, nužnom promjenom Izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji”, zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poznat je po iznošenju ekstremističkih stajališta, uključujući zamisao o uspostavi “srpskog svijeta”.

Grlić Radman je istaknuo da Komšić i dalje “ne shvaća da u tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ne zastupa hrvatski narod, iako se tako predstavlja”.

“Njega na to mjesto nije izabrao hrvatski narod. Nadalje, Komšićeva percepcija demokratije ne odgovara duhu vremena, a njegove prijetnje posljedicama visokom predstavniku, potvrđuju tu činjenicu”.

“Komšić ima pravo na drugačije mišljenje, ali nema pravo izigravati Ustav i Dejtonski sporazum dok god je on na snazi. Jer, Dejtonski sporazum je međunarodno pravo. To su temelji međunarodnog poretka i demokratskog sistema”, zaključio je Gordan Grlić Radman.

Pogledajte kako je danas ispred Suda BiH: Građani došli da podrže ratnog komandanta Dragana Vikića

Diskriminacija na djelu, Sejdić odgovorio HNS-u: “Vaši stavovi su rasistički, vraćate nas u prošlo stoljeće”