I OVO JE MOGUĆE Bh. političari se odrekli primanja

Posljednje Vijesti

Vrlo neobična stvar za bosanskohercegovačku političku scenu desila se jučer na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća koji su jučer izabrani, Ira Adilagić (Naša stranka) i Benjamin Isović (SDP) odrekli su se primanja:

Na ovoj sjednici kojom je predsjedavao Sejad Đozo razmatrala se samo jedna tačka, izbor zamjenika predsjedavajućeg Vijeća.

Jasmin Ademović je, u ime Komisije za izbor i imenovanja i mandatno imunitetska pitanja, informisao vijećnike da su navedenoj komisiji dostavljena dva prijedloga za zamjenika predsjedavajućeg i Adilagić i Isović.

U obraćanju vijećnicima, prije izjašnjavanja, Adilagić i Isović su istakli da će svoj angažman, kao zamjenici predsjedavajućeg, obavljati isključivo na volonterskoj osnovi.

“Smatram da u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize trebamo biti racionalni u trošenju novca građana i zbog toga želim krenuti od sebe, kazao je, između ostalog, Isović.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je podržao odluku Ire Adilagić i Benjamina Isovića da svoj angažman obavljaju volonterski.

“Vrlo je važno što su se kandidati za zamjenike predsjedavajućeg odrekli primanja. Po aktuelnim platnim razredima plata jednog zamjenika predsjedavajućeg iznosi 3.600 maraka. Sa svim pripadajućim doprinosima i naknadama na godišnjem nivou za tri zamjenika predsjedavajućeg potrebno je 205.000 KM”, rekao je Mandić.

Nakon tajnog glasanja Adilagić i Isović su dobili potrebnu podršku vijećnika.

Potez Adilagić i isović prokomentirao je i podržao na društvenim mrežama Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

“Malo je ispod radara prošla po dva osnova nevjerovatna vijest. Prvo, načelnik Općine Centar objavio je da Općina ima čak tri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća, i da je svakom od njih za tu funkciju plata, pazite sad: 3.600 maraka neto. To je bruto oko 210.000 KM za te tri plate godišnje, ili 840.000 u mandatu.

Leave your vote