in , ,

Inspekcija iz Tešnja potvrdila: Ekološki incidenti u rijeci Usori

Iz Općine Tešanj potvrđeno da su na rijeci Usori zabilježeni ekološki incidenti.

Iz Općine Tešanj potvrđeno da su na rijeci Usori zabilježeni ekološki incidenti.

Nakon prijave Udruženja ribolovaca (petak 02.jula) o icidentnoj situaciji u rijeci Usori, Sanitarno-vodni inspektor Općine Tešanj izašao je na lice mjesta i utvrdio da na potezu od Alibegovačkog mosta do brane u Kraševu ima mrtvih riba koje su plutajući bile zaustavljene na brani.

O incidentu je obavješten Federalni vodni inspektor i Agencija za vodno područje rijeke Save, koji su angažovali JP RAD na uzorkovanju vode za analizu.

Na licu mjesta su bili prisutni službenici Policijske stanice Tešanj koji su o navedenom upoznali dežurnog Kantonalnog tužioca i Kantonalnog veterinarskog inspektora koji je pozvan da izvrši uzorkovanje mrtve ribe.

Obaviješten je i inspektor Općine Usora da poduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti. Na navedenom potezu uzvodno od brane, Sanitarno-vodni inspektor odredio je šest sumnjivih lokacija za uzorkovanje o čemu je sačinjena fotodokumentacija.

Po povratku sa terena, kontrolišući stanje rijeke Tešanjke uzvodno od ušća prema Tešnju, istog dana je u blizini mosta za Čifluk kod Toplane, uočeno onečišćenje rijeke sa krvlju. Tragom se došlo do nelegalne klaonice u vlasništvu fizičkog lica, nakon čega su poduzete nužne inspekcijske mjere na licu mjesta, stoji u saopćenju objavljenom na Facebook stranici općine Tešanj.

Komšić o svemu “uzduž i poprijeko”: To nije prihvatljivo, nije prvi put da HDZ prijeti blokadom izbora

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći