in ,

Iz Savezne vlade Njemačke potvrdili informacije o Valentinu Inzku: Razmatramo promjenu na vrhu OHR-a

Iz Savezne vlade Njemačke potvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR

Iz Savezne vlade Njemačke potvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR). Ovo je dio odgovora na upit Fokusa da prokomentarišu posljednje informacije i špekulacije o navodnom “zajedničkom djelovanju” njemačke kancelarke Angele Merkel i Rusije, odnosno navodnom kompromisnom imenovanju Christiana Schmidta, člana Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na Inzkovu poziciju.

Navode o “zajedničkom djelovanju” s Rusijom iz Vlade Njemačke nisu komentirali, ali su potvrdili da su u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH u kontaktu s Briselom, Parizom i Vašingtonom.

ZAŠTITA USTAVA

“Tačno je da je Savezna vlada, zajedno s trenutnim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, razmotrila promjenu na vrhu OHR-a. U kontaktu smo sa svim važnim akterima kao što su Bruxelles, Pariz i Washington. S OHR-om, međunarodna zajednica trenutno ima na raspolaganju važan instrument koji služi za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i razvoj Bosne i Hercegovine. OHR može, na primjer, pružiti važnu pomoć tamo gdje je u pitanju zaštita Ustava BiH i treba unaprijediti reforme”, naveo je za Fokus.ba glasnogovornik Savezne vlade Njemačke.

Upravo iz ovog odgovora jasno je da Njemačka prijedlog o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH ne razmatra bez Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kako se to pokušalo predstaviti u pojedinim bosanskohercegovačkim, ali i njemačkim i austrijskim medijima proteklih dana.

Vlada Angele Merkel čvrsto podržava evropski put BiH

Također, iz Savezne vlade Njemačke potvrđuju da imaju veliki interes za dalji razvoj Bosne i Hercegovine, što je u skladu s ranijom politikom Njemačke koja je i do sada snažno podržavala svaku vrstu pomoći i napretka našoj zemlji. U odgovoru za Fokus.ba potenciraju se podrške reformama i evropskom putu BiH.

“Savezna vlada ima veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine. Zemlja ima evropsku perspektivu, koju podržava Savezna vlada. Iz perspektive Savezne vlade, najvažnije je da Bosna i Hercegovina odlučno provodi svoj program reformi kako bi postigla status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, istakli su u odgovoru Fokusu.

VELIKI INTERES ZA BIH

Podsjećamo, nedavno je iz Predsjedništva BiH potvrđeno za medije da je Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u našoj zemlji obavijestila Predsjedništvo BiH kako je prijedlog Njemačke da novi visoki predstavnik u BiH bude Christian Schmidt.

Radio Slobodna Evropa je, pozivajući se na svoje izvore, najavila da će se sutra, 7. januara, o Bosni i Hercegovini raspravljati u Briselu na Političkom i bezbjednosnom komitetu EU, gdje će učestvovati i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Ne isključuje se mogućnost da se na tom sastanku govori i o izboru novog visokog predstavnika.

Inače, visokog predstavnika u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a taj izbor mora potvrditi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama očekuje se da bi se PIK o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH mogao očitovati na sjednici u Sarajevu u martu.

Trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je Valentin Inzko koji je na toj funkciji od marta 2009. godine. Prije Inzka na toj poziciji su bili Carl Bildt (1995.-1997.), Carlos Westendorp (1997.-1999.) , Wolfgang Petrisch (1999.-2002.), Paddy Ashdown (2002.-2006.), Christian Schwarz Schilling (2006.-2007.) i Miroslav Lajčak (2007.-2009.).

Fantastičan rezultat najbolje bosanskohercegovačke skijašice: Elvedina Muzaferija je završila druga u Francuskoj!

Kažnjen policajac koji je vršio nuždu u haremu Sinan-begove džamije!