in ,

Jako teške i žestoke riječi Zlatka Lagumdžije: “Željka Komšića kao da su proizveli Izetbegović, Čović i Dodik”

Zlatko Lagumdžija gostovao u Pressingu.

Zlatko Lagumdžija gostovao u Pressingu.

Na pitanje da li je moguće da visoki predstavnik Schmidt provede smjenu Dodika, Zlatko Lagumdžija je kazao: “To je moguće i provelo bi se kako se provodi s institucijama. Sreća je da Schmidt dolazi iz Njemački, radi se o izuzetno inteligentnom političaru, sve je to njemu savršeno jasno”.

Je li moguće da Schmidt smjeni Dodika?

“To je moguće i provelo bi se kako se provodi s institucijama. Sreća je da Schmidt dolazi iz Njemački, radi se o izuzetno inteligentnom političaru, sve je to njemu savršeno jasno. Zar zaista mislite da bi on donio odluku pa da “naše institucije urade u skladu sa procedurama”. Nemojmo biti naivni”.

“S druge strane kada nam Vučić i Vulin kažu blagonamjerno da nas “neće dirati”, odgovor je “Haj’ dirni nas”. Šta ćeš uraditi? Šta misli Vulin uraditi? Je l’ misli krenuti sa specijalnim jedinicama Srbije ovdje? Je l’ to misli? Je l’ misli vojsku Srbije pokrenuti?”, smatra Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao da je prošle godine u novembru Predsjedništvo BiH donijelo jednu “sramnu odluku”.

“U novembru prošle godine je Predsjedništvo BiH donijelo jednu sramnu odluku, a to je da će Srbija imati vojnu vježbu ovdje vojske Srbije i OS BiH. Misle li oni otkazati tu vojnu vježbu? Ili misle dočekati Vučića ovdje na vojnoj vježbi? Hoće li nam ta vojna vježba pokazati kako će oni spašavati Dodika ovdje? Jel’ to znači da se mi spremamo da se branimo zajedno kad nas neko napadne? Ko je to? NATO koji nas okružuje? O čemu mi ovdje pričamo”.

“Donesu takvu odluku i onda se prepucavaju ko će doći, ko ne, Dodik dođe i sjedi kao kabadahija na sjednici. To je nedržavničko ponašanje jednih koji ruše državu i drugih koji ne znaju kako da brane državu”, dodaje u razgovoru u emisiji Pressing.

“Imam mnogo bolje mišljenje o Džaferoviću”
Kako je kazao, o Džaferoviću ima mnogo bolje mišljenje nego što bi se očekivalo.

“Ja imam mnogo bolje mišljenje o gospodinu Džaferoviću nego što bi se to očekivalo, mislim da je vrhunski sistemaš pravnik u BiH. Objektivno on ima ozbiljan problem jer nema autonomiju kakvu ima Milorad Dodik, ipak ima stranačkog šefa. S druge strane imate Komšića kojeg kao da su ga proizveli Izetbegović, Čović i Dodik jer svakom treba na svoj način. Izetbegoviću treba da uzme nešto glasova ljevice, Čoviću da homogenizira ovo Hrvata što ima, a Dodiku da bi on mogao štititi vitalni nacionalni interes. Komšić svima njima treba, očigledno da je Predsjedništvo dio problema“, istakao je Lagumdžija, prenosi N1.

“Dodik je u političkom smislu prevazišao Karadžića, u zločinačkom ni slučajno. Dodik nije odgovoran ni za jedan ljudski život, ali u političkom smislu njegovo vrijeđanje Bošnjaka muslimana je nešto što ni Karadžić nije sebi dozvolio”.

“Ja mislim da će SAD i EU morati biti intenzivnije uključene”.

Dijamantu sijaj! Dobre vijesti za Zmajeve nakon hrabrog podviga protiv Francuske: U odličnoj smo poziciji, iako nemamo pobjede, Kazahstan obavezno moramo dobiti!

Željko Komšić na forumu u Sloveniji pred svima jasno poručio: “BiH je bila kada mnoge države EU nisu postojale”