in , ,

Kako je Branko Đurić Đuro snažno donio priču o stradanju tuzlanske mladosti: “25. maj 1995. Jel’ ti znači nešto taj datum?”

Đurić je u ulozi Omera odigrao po mnogima jednu od najpotresniji scena poratne kinematografije na prostorima bivše Jugoslavije

Navršilo se 26 godina od masakra na na Kapiji u Tuzli kada je 25. maja 1995. godine u 20.55 sati po naredbi generala Vojske RS, danas odbjeglog ratnog zločinca Novaka Đukića, ispaljena granata na mladost grada soli.

U eksploziji granate ubijena je 71 osoba, a više od stotinu teže ili lakše ranjeno.

U sada već kultnom filmu “Atomski zdesna” srbijanskog režisera Srđana Dragojevića iz 2014. godine, za koji je on napisao i scenarij, priču o 25. maju na snažan način donio je naš Branko Đurić Đuro – prenosi Radio Sarajevo.

Pored njega, uloge u filmu su tumačili Srđan Todorović, Branko Đurić, Nataša Janjić, Mira Banjac, Tanja Ribič, Goran Navojec….

Đurić je u ulozi Omera odigrao po mnogima jednu od najpotresniji scena poratne kinematografije na prostorima bivše Jugoslavije govoreći upravo o tuzlanskoj Kapiji i ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

“25. maj 1995: Jel’ ti znači nešto taj datum? “, pita Omer (Đurić) Mladena (Todorović) u filmu, koji to pitanje dočekuje s osmjehom vjerujući da je riječ o još jednom skeču simpatičnog Bosanca…

Kako su Đurić, odnosno Dragojević, u “Atomski zdesna” objasnili šta se desilo na tuzlanskoj Kapiji i kako se Dan mladosti pretvorio u dan ubijene mladosti, pogledajte u videu…

Pratite nas i na Facebooku.

Vojin Mijatović bez dlake na jeziku o hapšenju Nebojše Vukanovića: “Klasični pritisak režimske pravno-kriminalne hobotnice”

Novo ime u reprezentaciji: “Nisam očekivao poziv, mama je čak zaplakala”