Komšić jako direktan: Đukić je zločinac i treba biti u zatvoru

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Kapija u Tuzli nastavljeno je komemorativno obilježavanje 29. godišnjice zločina nad tuzlanskom mladošću koji su počinili pripadnici Vojske RS sa položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine. Govoreći o tom 25. maju, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je odgovorio na pitanje da li se u slučaju Novak Đukić, koji je pravomoćno osuđen u Sudu BiH, a koji trenutno boravi u Srbiji, moglo uraditi više.

“Bosna i Hercegovina je iskoristila sve pravne mogućnosti u slučaju Novak Đukić, ali nije političke. U međunarodnoj politici postoji masa mehanizama koji se koristi kada je riječ o ovakvim situacijama.

Jedan od njih je reciprocitet, ali mi ne možemo postići suglasnost na nivou instutucija o upotrebi reciprociteta što je normalno u svakoj državi.

Takva nam je konstrukcija države i jednostavno kada ste u situaciji da radite u institucijama države koje i dalje predstavljaju politiku koja je dovela i do ovoga onda znate gdje smo.

To je čuvena priča o koncenzusu, saradnji…, ali i na nekim mjestima kao što je Kapija, Srebrenica i masa drugih stvari oko kojih nema konsenzusa.

O čemu da se dogovramo, o Đukiću koji je zločinac i treba da bude u zatvoru”, rekao je Željko Komšić.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je kako je 25. maj najtužniji dan novije tuzlanske historije i da je u Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas Dan žalosti.

“Tuzla tuguje, Tuzlanski kanton tuguje, a siguran sam i čitava Bosna i Hercegovina. Dvadesetpeti maj 1995. godine je najtužniji, najžalosniji dan, koji je u novojoj historiji zadesio Tuzlu.

To je dan kada je od samo jedne granate ispaljene sa agresorskih položaja na Ozrenu ugašen 71 mladi život i ranjeno više od stotinu.

To je dan kada su najbliži, roditelji i porodice, izgubili svoje najvoljenije i mislim da je šutnja danas najbolji odgovor za sva pitanja.

Želim vjerovati da istina i pravda pobjeđuju. Dokaz tome je Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici.

Siguran sam da će pravda stići Novaka Đukića i sve druge koje su počinili zločine bilo gdje i bilo kada. Jedino ta vjera u istinu i pravdu može doprinijeti da naša država doživi prosperitetnu budućnost”, rekao je Lugavić – prenosi N1.

Tog 25. maja 1995. godine prisjetio se i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

“Dvadesetdevet godina i sjećam se tog 25. maja 1995. godine jer sam dan prije bio na istom mjestu gdje je pala granata. Bog je odlučio da naredni dan ne budem tu gdje je 71 osoba izgubila život.

Oni su u našim srcima i mi ih pamtimo. Svi moraju odgovarati za svaki zločin koji je počinjen u BiH”, rekao je Hurtić.

Komemorativno obilježavanje 25. maja završit će se večeras u 20.55 sati kada će se u Tuzli oglasiti sirene.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.