Komšić i Džaferović: Ukoliko odbiju izručiti Vranja, Srbija će poslati poruku da je neprijateljska sredina za bh. građane

Hapšenje građanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja od strane policijskih organa Srbije predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, navodi se u zajedničkom saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

“Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima”, stoji u saopćenju.

Dalje navode da su političku pozadinu ovakvih postupaka srbijanskih vlasti već ranije razotkrili i sudovi u evropskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i potjernica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatovali da je riječ o politički motiviranim optužnicama, te da oni ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji.

“Ukoliko postoji osnov sumnje, kada je u pitanju Edin Vranj, sve navode trebaju ispitati pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu uključiti se u ovaj slučaj i zatražiti izručenje Vranja.

Ukoliko odbiju izručiti državljane Bosne i Hercegovine pravosuđu BiH, srbijanske vlasti će poslati nedvosmislenu poruku da je Srbija neprijateljska sredina za bh. građane koja ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost, već želi isključivo vršiti progon branilaca Bosne i Hercegovine od agresije.

Podsjećamo da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima.

Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da provodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH”, stoji u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.