Komšić nakon sastanka s EU ambasadorima: “Razgovarali smo sa Merkel, Schmidtov mišljenje nije zvanični stav Njemačke”

Posljednje Vijesti

Poslije sastanka s ambasadorima Evropske unije predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kazao je da su razgovarali sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, gdje je istaknuto da Schmidtovo mišljenje nije zvanični stav Njemačke.

Komšić je kazao kako su osnovne teme bile blokade koje su na snazi, posebno one koje se odnose na održavanje izbora naredne godine. Kazao je i kako je jedno od ambasadorskih pitanja bile izjave visokog predstavnika Christian Schmidt.

“Loše je da je Schmidt zauzeo stranu jer čim vi to uradite, u problemu ste. Onda sve što radi dalje će izazivati sumnju”, kazao je Komšić

Na tom skupu čule strašne izjave o Sarajevu i jednom narodu, dodao je te ponovio kako je posebno za to reagovao.

“Nikad Sarajevo nije bilo mjesto koje je pripadalo samo jednom narodu, uvijek je bilo mjesta za svakoga. Danas pričamo o tome jer ima ljudi koji izađu i lupnu glupost”, izjavio je on.

Njemačka vlada nije svoju politiku promijenila ni za milimetar, a Schmidta treba pitati za njegove izjave, dodao je.

O ograničavanju mandata članova Predsjedništva, opciju koja se pojavila kao mogućnost djelovanja visokog predstavnika, kazao je da to nije ni pravno moguće jer je dio Dejtonskog sporazuma, a to Schmidt ne može mijenjati.

Leave your vote