in ,

Kuća u blizini Tešnja za ljetne gušte: Porodična vikendica od svega 55 m2 koja osvaja izgledom!

Projekt njezine izgradnje i uređenja potpisuje mladi arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture

U naselju Jelah pokraj grada Tešnja u BiH postoji divna kuću koja oduševljava svojom arhitekturom te dizajnom interijera i eksterijera.

Projekt njezine izgradnje i uređenja potpisuje mladi arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture.

“Riječ je o porodičnoj vikendici u kojoj se dosta vremena provodi u druženju i zabavi. Zbog toga je vlasnicima bilo dosta važno da cijela kuća, svakim svojim centimetrom, poziva na opuštenost”, objašnjava Armin Mešić koji priznaje da je zaista uživao radeći na ovom projektu.

Ističe kako je izuzetnu suradnju imao s Nadom Bukejlović, koja je bila zadužena za vanjsko uređenje vegetacije.

Želja vlasnika bila je da se interijer stilski nastavlja na eksterijer, tj. da se spajaju na najbolji mogući način.

“Sveukupna je saradnja sa svim firmama i izvođačima bila na visokom nivou te smo u rekordnom vremenu uspjeli dovršiti izgradnju i dekoriranje ove kuće. Jedino što smo morali čekati bila je vegetacija, za koju je potrebna jedna sezona da u potpunosti ozeleni i procvjeta – priča arhitekt i dodaje da je glavni zahtjev vlasnika bio da kuća organizacijski služi kao bijeg od svakodnevnog stresa”, dodaje.

U skladu s tim isplaniran je prostor s kuhinjom, velikim blagovaonskim stolom za 12 osoba, prostorom za lounge fotelje i kaminom sa širokim ložištem.

“Pozicija objekta izvanredna je jer je riječ o mjestu koje ima fantastičan pogled na okolinu, koja obiluje zelenilom i lijepo uređenim dvorištem. Upravo smo iz tog razloga predvidjeli velike klizne stijene u svrhu ‘spajanja’ interijera i eksterijera. Od materijala su korišteni drvo, kamen, staklo, beton s ciljem da se napravi ugodan i funkcionalan prostor za boravak”, pojašnjava arhitekt.

Nastavlja kako je izgled eksterijera detaljno isplaniran jer vlasnici, na kraju krajeva, vani i provode najviše vremena za sunčanih dana. Želja vlasnika, kao i arhitekta Mešića, bila je da se interijer nastavlja na eksterijer, tj. da mu bude logični produženi nastavak.

“Htjeli smo da interijer komunicira s dvorištem, što smo postigli velikim staklenim stijenama i istim kamenom u podu koji se nalazi i vani i unutar objekta – ističe i dodaje kako, što se tiče uređenja prostorija, vlasnici nisu imali posebnih stilskih zahtjeva. Jedino što im je bila želja jest da se interijer i eksterijer spoje na najbolji mogući način, i to u svim segmentima – bojama, materijalima i uređivačkoj viziji”, ističe.

Inače, u unutrašnjosti se posebno ističu stol i stolci izvrsnog brenda Artisan. Kuhinju je, pak, izradio lokalni izvođač Zuteks, a komoda za vino dizajn je samog arhitekta Armina Mešića. Vanjski namještaj proizvod je poznatog španjolskog brenda Kettal. Treba izdvojiti i odličnu rasvjetu Occhio, koja se nalazi u objektu.

Prilikom izvedbe bazena bilo je problema jer je vrijeme bilo loše. Padala je kiša, ali na kraju je sve kvalitetno finalizirano.

“Ljetna kuća pored Tešnja ima i prigodan bazen, s čijom je izvedbom, kaže arhitekt, bilo dosta problema jer ih vrijeme nije poslužilo. Naime, padalo je mnogo kiše, pa je bilo poprilično izazovno sve završiti kvalitetno i na vrijeme. – No, uspjeli smo i jako sam zadovoljan kako se bazen nadopunjuje uz kuću – sa smiješkom govori arhitekt.

Za kraj je izdvojio i zgodnu anegdotu koja se dogodila tijekom finalizacije projekta

“Predviđeno je da se betonski zid koji se nalazi po dužoj strani objekta zadrži kao takav, ali da na njega postavimo vertikalno hrastove letvice. Imali smo velikih problema s lokalnim majstorima, koji se nisu baš slagali s našom odlukom da ostavimo predmetni zid u toj formi. Imali smo ‘stilskih’ nesuglasica, ali sve je na kraju dobro završilo i svi smo jako zadovoljni finalnim rezultatom. Mislim da smo uspjeli napraviti dobru kuću, koja svojim ambijentom, vanjskim uređenjem i izgledom nudi efektan bijeg od svakodnevice i stresa, a najviše sam zadovoljan činjenicom da je kuća super ‘sjela’ vlasnicima koji iz dana u dan beskrajno uživaju u njoj”, zaključuje Mešić.

Maestralna partija bosankohercegovačkog superstara Jusufa Nurkića: U sjajnoj utakmici zabilježio čak 19 skokova

Mladi Bh. genijalac: Amar Garčević je sa 10 godina ušao u IT svijet, sada sa 14 kreira web stranice