in , ,

Mirko Šarović nakon sastanka sa izaslanicima EU i SAD: “Po nama najviše šanse za uspjeh ima asimetrični model” Branislav Borenović: “Naš stav ostaje da se jedan član Predsjedništva BiH bira direktno iz RS”

Lideri PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović oglasili su se danas nakon sastanka sa Matthew Palmerom i Angelinom Eichorst.

Lideri PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović oglasili su se danas nakon sastanka sa Matthew Palmerom i Angelinom Eichorst.

Šarović je danas nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona kazao da je opoziciji iz RS prihvatljiv neposredan način biranja članova Predsjedništva, ali podržali bi asimetričan pristup, to jeste neposredan pristup u RS, a posredan u Federaciji.

“Za nas ukazuje da je moguće kada je u pitanju član Predsjdništva, s tim da bi se izbrisala odrednica oko nacionalne pripadnosti u Ustavu BiH. Po nama asimetrični model ima najviše šanse za uspjeh”, rekao je Šarović.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je ranije danas da “ono za šta iz opozicije budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA”.

Oglasio se i Branislav Borenović.

„Naš ključni prijedlog izmjene Izbornog zakona je uvođenje skeniranja glasačkih listića kako bismo već po zatvaranju biračkih mjesta imali rezultate izbora, čime bi bilo onemogućeno manipulisanje, poništavanje i dopisivanje glasova, prepravljanje zapisnika i druge vrste izbornih prevara koje se dešavaju nakon glasanja.

To je osnovni preduslov za fer i zakonite izbore“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichost, dodajući da PDP ostaje pri prijedlozima koji se tiču unapređenja rada biračkih odbora i identifikacije birača, ukidanja glasanja putem pošte, odnosno samo u diplomatsko-konzularnim predstavništima u inostranstvu, te sprečavanja trgovine mandatima.

Borenović kaže da je cilj PDP-a iskorijeniti izbornu korupciju i krađu.

Govoreći o implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Borenović kaže da postoji spremnost da se saslušaju stavovi stranaka iz FBiH:

„Međutim, naš stav ostaje da se jedan član Predsjedništva BiH bira direktno iz RS, a način izbora članova Predsjedništva iz FBiH je stvar dogovora tamošnjih političkih aktera. Neprihvatljive su nam ideje indirektnog izbora sa prostora RS. Ipak, još jednom ponavljam, iako je rješavanje ovog slučaja jedna od dugogodišnjih obaveza koja mora biti ispunjena, naš prvenstveni cilj je spriječiti izborne krađe i korupciju i u skladu s tim, uvesti skeniranje glasačkih listića“, zaključuje Borenović.

Svjetska premijera bh. firme u Njemačkoj: Kompanija luksuznih jahti predstavlja kamp prikolice na sajmu u Düsseldorf 27. augusta

Sabina Ćudić odbrusila Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću nakon sastanka s američkim i evropskim zvaničnicima: “Naša stranka neće podleći pritisku, ali ćemo preuzeti odgovornost”