in ,

Nana Fata čeka proljeće i dan kada će joj iz avlije odnijeti crkvu: To je emanet Hamza-dede Orlovića

Trenutno se nalazi kod kćerke u Srebreniku

Nana Fata Orlović u zadnjih dvadesetak dana dva puta je bila hospitalizirana u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Tuzla.

Posljednji put je na UKC-u, ove sedmice, ostala samo dva dana i trenutno se nalazi kod kćerke u Srebreniku.

“Dobro sam hvala Bogu i doktorima. Sama ustajem, nemam smetnji kad dišem, a i apetit mi se popravio. Radili su mi neke pretrage, a kakvi su nalazi još mi nisu javili. Svaki put kad dođem doktori i medicinske sestre paze me k’o da sam im rođena mati“, ispričala je nana Fata za portal Politički.ba.

Kazala je da su je u prošlu nedjelju kćerka i zet odvezli kući u Konjević polje “da malo obiđe imanje”.

“Bilo je fino vrijeme, sunce ogrijalo. Obišli i kuću i bašče, posjedili malo u avliji. Aman! Procvjetala jagorčevina, obeharala i ona moja džanarika, da se insan nadiše ljepote. Još mi bratić Džemail uzorao vrt da posadimo krompir. Jedva čekam da ova zima prođe pa da se vratim kući. Fino mi je u Srebreniku, paze me i „šišikaju oko mene“, ali, džaba, insan voli ono svoje. Nigdje ljepše nema k’o na svome. Još da vidim kako „ono“ nose iz moje avlije, sve bi mi bilo potaman. A rekli su da će nositi čim proljeće svane“, priča Fata.

Dodala je da je čula kako je RS izmirila obaveze prema podnosiocima apelacije, a prema odluci Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura.

“Mene zanima samo jedna njihova obaveza, a to je da se ukloni crkva i Orlovićima vrati zemlja koja je od njih oteta. Niko 500 godina nije mogao ni kupiti, ni oteti metar zemlje u vlasništvu Orlovića. Još da vidim kako “ono“ nose iz moje avlije, sve bi mi bilo potaman. A rekli su da će nositi čim proljeće svane“. To je emanet Hamza-dede Orlovića i zato se ja toliko i borim da se ono što nam je oteto vrati. I vratit će ako Bog da”, poručila je na kraju nana Fata Orlović.

Jelena Karleuša uzdrmala Srbiju: Od države traži da pomogne muzičarima: Imamo kredite, kamate, neplaćene račune…

arhiv

Komšić uputio telegram saučešća: Sa tugom sam primio vijest o smrti Davida Kamhia…