MINA: “Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine”

Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine, saopšteno je iz Muslimanske informativne novinske agencije (MINA).

Nana Fata Orlović imala je namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob hadžija na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

Iz MINA-e je saopćeno da je “uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti”, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović urgirao kako bi joj bila odobrena viza, međutim zbog propisa to ipak neće biti moguće.

“10. maja ove godine pismeno se obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji nj.e. Usameubin Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem, te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža”, saopćeno je.

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka ima “za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stoga što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije korona virusa”.

Iz reisovog kabineta ističu nadu da će narednih godina epidemiološke okolnosti biti povoljnije te da će nanino zdravlje biti dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od narednih godina.

U vrijeme ramazana ove godine posjetili smo nanu Fatu koja je već tada se spremala da obavi i petu islamsku dužnost. Ona je zajedno sa svojom kćerkom planirala otiđi na hadž uprkos tome što njeno zdravstveno stanje, kako i sama kaže, nije najbolje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.