in , ,

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu poručila: “Aleksandar Vučić ne daje lažna obećanja i ohrabrujem vas da se ide dalje ka pluralnom društvu i pravnoj državi”

Angela Merkel je u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila da je kroz saradnju izgrađen odnos povjerenja između dvije zemlje.

Angela Merkel je u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila da je kroz saradnju izgrađen odnos povjerenja između dvije zemlje.

“Kroz godine saradnje smo došli do povjerenja i na tom putu smo postigli niz značajnih rezultata. Naše države su međusobno usko povezane.

Upravo sam vidjela historijske dokumente i uvidjela sam da smo imali njemačko – srpske odnose već odavno i mnogo ranije. Naša ekonomska saradnja je zaista dobra. Drago mi je što smo napravili nekoliko dogovora. Razgovarali smo i unutrašnoj politici i reformama.

Veoma je važno da se u oblasti pravosudnog sistema naprave konkretni pomaci. Vučić mi je dao obećanja da će tako i biti”, istakla je Merkel.

“Zadovoljstvo mi je da vidim rezultate Berlinskog procesa. Jedna su stvar riječi, a drugo dijela. Berlinski proces treba da povezuje različite krajeve Zapadnog Balkana i dosta toga smo već postigli. Razgovarali smo i o Kosovu i o Bosni i Hercegovini. Vjerujem da je iskrenost u našim razgovorima veoma bitna.

Vučić ne daje lažna obećanja i ohrabrujem vas da se ide dalje ka pluralnom društvu i pravnoj državi, a ekonomski uspjesi bi trebali biti podstrijek za EU”, zaključila je Merkel.

Aleksandar Vučić se u Beogradu “dodvoravao” Angeli Merkel: “Nemam potrebu da ovoliko lijepih riječi upućujem kancelarki, ali…”

Slaven Raguž bez dlake na jeziku javno pitao: “Šta je Dragan Čović bez Željka Komšića i obrnuto?”