in ,

Oružane snage BiH bi trebale dobiti pojačanje: Najavljena kupovina helikoptera koji će služiti i za evakuacije i gašenje požara

Oružane snage BiH uskoro bi trebale dobiti četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II. Riječ je o višenamjenskim letjelicama

Oružane snage BiH uskoro bi trebale dobiti četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II. Riječ je o višenamjenskim letjelicama, namijenjenim prije svega za prevoz ljudi i tereta, ali i za medicinske evakuacije te gašenje požara.

Radi se o helikopterima koje BiH kupuje uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

“Očekujemo do kraja ove godine sigurno isporuku dva nova helikoptera, moguće čak i sva četiri koje smo uplatili zajedno s našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je ministar odbrane Sifet Podžić gostujući na O kanalu.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH nedavno su uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II u FortWorthu u Texasu.

Cilj obuke bio je osposobljavanje posade za sigurno i uspješno samostalno upravljanje novim helikopterima tipa UH-1H-II, kao i pravilno korištenje helikoptera, motora, sistema i opreme, te održavanje na prvom stepenu.

Grupa od osam pripadnika OS BiH, koja je bila upućena na obuku u Texas (SAD) stekla je znanja i vještine koje će im osigurati najveći nivo sigurnosti prilikom održavanja i upravljanja novim helikopterima.

Podsjetimo, postojeći helikopteri Oružanih snaga BiH proteklih sedmica nisu mogli biti angažirani na gašenju požara širom BiH zbog opsutrukcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Vlasnik kompanije oduševio balkansku javnost uvođenjem radne sedmicu od četiri dana, a plate ostale iste…

Jako čudna situacija: Kako rasporediti više od 600 miliona KM? Šta je na snazi: Memorandum iz 2016. ili dogovor lidera iz 2020.?