in ,

Ovo im nije trebalo: Bruka i sramota BHRT-a kakva se ne pamti, gledaoci nikad ljući!

Za BHRT odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji su javni servis ne predstavljaju ništa

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2015. godine donio je odluku po kojoj je obilježavanje 9. januara kao “dana Republlike Srpske” neustavno.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, a njihovo neizvršavanje je krivično djelo.

Međutim, za BHRT odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji su javni servis ne predstavljaju ništa.

Naime, jutros je na portalu BHRT-a “osvanuo” najblaže rečeno skandalozan tekst u kojem se, bez ikakve zadrške, pompezno najavljuje proslava 9. januara, “Dana RS-a”.

Red najave programa obilježavanja tzv. dana RS-a, red izjava “ponosa i slave” Milorada Dodika i Željke Cvijanović o važnosti ovog dana za Srbe i “osporavanju bošnjačke strane” – tekst je na kojem bi im pozavidjeli i SRNA i RTRS.

Već sami naslov “Republika Srpska proslavlja deveti januar, Dan RS” u kojem se uopće ne spominje riječ “neustavni” sugerira da je za BHRT proslava 9. januara nešto sasvim normalno i ni po čemu sporno.

Odluka Ustavnog suda spominje se kao ni manje ni više nego kao “tumačenje bošnjačke strane”, uz napomenu da je apelaciju podnio “bošnjački lider” Bakir Izetbegović.

Bitno je naglasiti da Izetbegović apelaciju nije podnio kao nekakav bošnjački lider, već kao član Predsjedništva BiH.

– Ustavni sud BiH je, na zahtjev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, donio presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu sa više od 99 odsto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske – “objašnjavaju” svojim čitateljima sa BHRT-a.

Nasuprot tom “tumačenju bošnjačke strane” navode “volju srpskog naroda” koji je “na referendumu odlučio drugačije”.

– Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH. Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i smatra se njenom nasljednicom – “hladno” su naveli u tekstu BHRT-a.

Ni riječi o tome da je Ustavni sud BiH poništio rezultate tog referenduma, a da je potom Narodna skupština RS-a je donijela novi zakon o praznicima, gdje je uvrstila taj referendum kao argument za obilježavanje 9. januara kao dana RS-a.

U tekstu BHRT-a još je samo izostala rečenica kako je “Bosna i Hercegovina nastala u Dejtonu od Republike Srpske i Federacije BiH” pa bi ugođaj bio potpun – prenosi Faktor.

Očigledno je da na javnom servisu dominiraju kadrovi koji, a u što smo se uvjerili u nekoliko prethodnih skandala, veličaju ratne zločince i ne poštuju odluke vrhovnog pravosudnog autoriteta države.

Samohrana majka iz BiH motorkom zarađuje za život: Kradem drva, šta ću, kazne me, narod plati da ne idem u zatvor!

Nakon grozne provokacije policija iz BiH oduzela srpske zastave!