Milorad Dodik bijesan na Ustavni sud Bosne i Hercegovine jer je utvrdio da RS nema nadležnost nad državnom imovinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da jučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje “svu propast BiH, da donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta govori o tome koliko su izgubili kompas, te da je to što su uradili nesprovodivo i da se tako treba i posmatrati.” Dodik je istakao da su “oni kreatori neke nove BiH koja je u interesu samo jednog naroda, i očigledno će tu bitku izgubiti.”

On je istakao da oni koji pokušavaju da rade na politici na kojoj stoji sila, izgubilu su svaki kriterijum pravnog postupanja.

“Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno tijelo, a ono je već odavno postalo političko.

Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati.

“Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, juče je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda”, naveo je Dodik.

Dodik smatra “da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale.”

“Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma”, napisao je Dodik na X-u.

On je naveo da odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum.

“Amerikanci pričaju iz usta Murphyja, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi”, rekao je Dodik.

On je dodao da iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji, kako je rekao, “volonterizam Murphyja i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH.

“Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su prije svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem”, zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH ocijenio je jučer da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne državne imovine i da je regulisanje ovog pitanja “u isključivoj nadležnosti BiH.

Također, privemeno je obustavio primjenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina na Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom, a donio odluku kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.