in ,

Ozbiljno se provalio, ne znamo da li da se smijemo ili plačemo: Haris Zahiragić napravio veliku grešku u koracima

Haris Zahiragić, kompenzacijski zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, odavno je u žiži bh. medija, mi mu nismo htjeli pridavati pažnju iz objektivnih razloga, ali ovo zaista nismo mogli prešutjeti.

Haris Zahiragić, kompenzacijski zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, odavno je u žiži bh. medija, mi mu nismo htjeli pridavati pažnju iz objektivnih razloga, ali ovo zaista nismo mogli prešutjeti.

Naime, kratka analiza portala Istinomjer ukazala je itekako na ishitrenost i nepromišljenost, mladog Zahiragića.

Mi ne znamo da li da se smijemo ili da plačemo. Prosudite sami…

“Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) održao je 2. aprila 2021. godine konferenciju za novinare na kojoj je iznio nekoliko kritika na račun aktuelne Vlade KS-a, a zastupnik Haris Zahiragić se potpomogao i košarkaškim rječnikom.

Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) u martu ove godine donio je presudu da izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a, na osnovu kojih je došlo do formiranja novih ministarstava u Vladi KS-a, nisu u skladu sa Ustavom FBiH, o čemu je Istinomjer već pisao.

Kako bi objasnio svoj stav da su prilikom donošenja ovog zakona prekršene pravne procedure, Zahiragić je upotrijebio terminologiju iz košarke:

“Ukoliko igrač, evo da karikiram, ukoliko igrač postigne koš, a prilikom postizanja koša učini dvokorak, taj koš se ne pika. Isto tako, ukoliko donesete zakon, a prilikom donošenja zakona prekršite vrlo bitne procedure, taj zakon se ne pika.”

U službenim pravilima košarkaške igre, napisanim u dokumentu kojeg je objavila Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), a koji se nalazi i na stranici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u članu 25. “Koraci”, navodi se sljedeće:

“Igrač koji hvata loptu dok napreduje ili po završetku vođenja, može da napravi dva koraka dok se zaustavlja, dodaje ili šutira loptu.”

Shodno navedenom, igraču je dozvoljeno napraviti dva koraka s loptom prilikom šutiranja na koš, a greška u koracima se sudi ukoliko igrač napravi tri ili više koraka. Ova pravila su jasno objašnjena i u sljedećem videu:

S obzirom na to da je poprilično jasno da je koš postignut nakon napravljena dva koraka validan, Istinomjer izjavu Harisa Zahiragića koja ovo demantuje ocjenjuje neistinitom”, navodi se u analizi Istinomjera.

Policija u Tešnju na nogama, nikome nije jasno šta se zapravo dogodilo: Lopovi nasilno provalili u autobusnu stanicu u Tešnju

Senka Kurt oštro kritikovala bh. vlasti: “Zatečena sam, ponašaju se kao da smo stoka u toru!”