in , , ,

Reditelj Haris Pašović brutalno ponizio Sanelu Prašović Gadžo: “Malograđanka voli da živi u svijetu političke anestezije”

Zastupnica Sanela Prašović Gadžo potpuno pogrešno prezentira podatke

Reditelj Haris Pašović, koji se na svom Facebook profilu često oglašava o problemu izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, posljednjim statusom komentarisao je podatke da su migranti za tri godine putem Wester Uniona podigli 5,8 miliona KM.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Malograđanka smatra da migranti uzimaju naše pare i izazivaju nasilje. Malograđanka voli da živi u svijetu političke anestezije. Malograđanin ne želi da zna činjenice. Svijet činjenica pokazuje malograđanima njihovo pravo mjesto u svijetu. Zato će malograđani radije perpetuirati ksenofobne mitove nego razmotriti činjenice. Ali to je zaista pogrešno. Zato…

EDUKACIJA O MIGRANTIMA ZA MALOGRAĐANE.

Lekcija 7 – ČINJENICE, JARANICE.

Ksenofobni MIT: Migranti su lopovi, silovatelji i ubice

ČINJENICA: Od ukupnog broja krivičnih djela počinjenih u prvih devet mjeseci 2020. u BiH, migranti su osumnjičeni za 1,3 %. Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali su osumnjičeni za 98,7 % počinjenih krivičnih djela. Dakle, otprilike 1 u 100 krivičnih djela počine migranti, a 99 počinimo „mi“!

Ksenofobni MIT: Migranti podižu milionske iznose u bankama

ČINJENICA: Za tri godine, migranti su podigli putem Western Uniona prosječno 85,29 KM po migrantu. (5,8 miliona KM na 68.000 migranata)

Zastupnica Sanela Prašović Gadžo potpuno pogrešno prezentira podatke.

Ksenofobni MIT: dižu pare na banci, a nemaju dokumente

ČINJENICA: Nisu SVI migranti i izbjeglice bez dokumenata. Među izbjeglicama se nalaze često porodice – otac, njegovi sinovi, njegovi bratići i sestrići. Jedan član porodice može podići novac koji onda podijeli sa ostalim članovima.

Ksenofobni MIT: Migranti dobijaju pare od BiH

ČINJENICA: Migranti ne dobijaju NIKAKVE novce od BiH. Migrantima najčešće šalje novac familija, ponekad je ta familija već u zemljama EU. Radi se o malim iznosima i šalju se Western Union-om ili sličnim servisima.

Ksenofobni MIT: Migranti i izbjeglice samo uzimaju naše pare.

ČINJENICA: Migranti ne uzimaju nikakve pare od BiH ili nekog drugog. Naprotiv, migranti pomažu našu privredu! Međunarodna organizacija za migrante (IOM) je do sada, za oko 2 i po godine, potrošila u BiH više od 100 miliona KM. Ova organizacija omogućila radna mjesta za 1.100 građana BiH; plus je finansirala 25 radnih mjesta u Službi za strance BiH; kupila robe i usluga od bh. kompanija za oko 60 mil KM, od čega je 85 % ovog novca potrošila u Kantonu Sarajevo i USK. Kupila je opremu za policiju, i pomogla je u opremi na druge načine – piše na svom Facebook profilu reditelj Haris Pašović.

Donald Trump se progurao na Twitter!

Priča o časnoj sestri Blanki i mualimi Šejli iz BiH stigla do Njemačke