Bh. režiser Haris Pašović brutalno iskreno o Enisu Bešlagiću: “Ja nisam nikad čuo da je neko od bh. glumaca dao otkaz, osim Enisa”

Bh. režiser Haris Pašović zauzeo se za glumca Enisa Bešlagića nakon hajke koja se digla oko njegovog obraćanja ispred OHR-a i poruke upućene međunarodnoj zajednici.

Bešlagić se, podsjetimo, inspirisan ljutitim govorom Christiana Schmidta u Goraždu, javio ispred OHR-a naglasivši kako je “smiješno da jedan strani zvaničnik s platom od blizu 25.000 eura tako izgubi živce”, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Među onima koji su stali uz Bešlagića je i bh. pozorišni režiser Haris Pašović.

Pašović se u svojoj objavi na Facebooku osvrnuo na neke trenutke sa glumcem, napomenuvši kako je on izvanredan komičar, ali i dramski glumac, sa gomilom publike oko sebe.

Posebno je istakao činjenicu da je Enis, u jeku popularnosti, dao otkaz u pozorištu, što kako kaže reditelj “do tada nikad nije čuo”.

“Kad je njegova popularnost u televizijskim komedijama počela da raste, Enis je dao otkaz u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Rekao je: ‘Ja sada mnogo radim na televiziji i često putujem i neću moći da ispunjavam svoje zadatke u pozorištu’.

Mnogi glumci u Sarajevu i BiH vrlo rijetko glume na svom radnom mjestu ili godinama ne igraju u pozorištima u kojima su zaposleni i gdje primaju platu. Ja nisam nikad čuo da je neko dao otkaz, osim Enisa”, istakao je Pašović.

Spomenuo je i kako Enis nije od onih koji “šute i rade svoj posao”, već je prilično glasan po pitanju akutelnih društveno-političkih tema.

“Enis bi mogao da ‘šuti i da radi svoj posao’ i niko ga ne bi zbog toga kritikovao. U BiH skoro svi umjetnici se upravo tako ponašaju.

Ipak, Enis godinama, za razliku od svojih kolega, vrlo artikulisano govori javno o imperativu pomirenja i građenja zajedničke budućnosti u Bosni i Hercegovini.

On nemilosrdno kritikuje bosanskohercegovačke političare svih nacija – javno i privatno”, istakao je Pašović.

Mnogo puta je Enis, stoji u Pašovićevoj objavi, “nedvosmisleno i surovo kritikovao vlast”, čemu je on i lično svjedočio. Iako se sa njegovom posljednjom kritikom “ne slaže u potpunosti”, Pašović je istakao kako je Bešlagić istinski demokrata.

“Nedavni Enisov video je bio preoštar prema Visokom predstavniku UN-a u BiH i ja se ne slažem sa tom kritikom u potpunosti.

Ali Enis, iako zbog posla mnogo vremena provodi izvan BiH, kontinuirano i suštinski učestvuje u najvažnijim političkim procesima u BiH.

On nije član nijedne stranke, i istinski je demokrata. Njegov angažman je u svojstvu javne ličnosti, i kao umjetnika”, objašnjava Pašović.

Za kraj istakao je kako on poznaje samo par umjetnika koji “permanentno i beskompromisno učestvuju u političkim debatama, neustrašivo kritikujući vlast”.

“Zato, kritikovati Enisa zbog toga što ne šuti je zaista smiješno. Jako smiješno. Jer, Enis Bešlagić je ozbiljan, hrabar i snažan umjetnik”, zaključak je Pašovićeve objave.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.