in , ,

Sabina Ćudić odbrusila Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću nakon sastanka s američkim i evropskim zvaničnicima: “Naša stranka neće podleći pritisku, ali ćemo preuzeti odgovornost”

U BiH su stigli Matthew Palmer i Angelina Einhorst, a nakon sastanka lidera opozicije iz FBiH i RS-a s američkim i evropskim zvaničnicima o izmjenama Izbornog zakona BiH, oglasila se i učesnica sastanka Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

U BiH su stigli Matthew Palmer i Angelina Eichorst, a nakon sastanka lidera opozicije iz FBiH i RS-a s američkim i evropskim zvaničnicima o izmjenama Izbornog zakona BiH, oglasila se i učesnica sastanka Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

“Nečuveno je da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge moći na svim nivoima, prebacuju odgovornost povodom novog Izbornog zakona na opoziciju i stvaraju pritisak.

To potvrđuje ono o čemu govorimo već izvjesno vrijeme: dogovor između SDA i HDZ-a postoji, baziran je na daljnjoj etnifikaciji BiH – a gospodin Izetbegović poziva opoziciju da stavi paraf na njegov neuspjeh.

Mi nećemo podleći pritisku, ali ćemo preuzeti odgovornost. Nisu nam prihvatljiva rješenja koja predlažu gospoda Izetbegović i Čović jer vode ka podjeli BiH te urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa važnih za napredak BiH ka Evropskoj uniji. Naša stranka će dati svoje prijedloge koji se tiču izmjene Izbornog zakona.

Oni se sigurno neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću, ali od njih nećemo odustati. Mi smo upozoravali na mane dosadašnjeg toka pregovora koji se vodio van institucija, bez iti jedne stranke iz opozicije. Te mane sada isplivavaju na vidjelo jer su građani dovedeni pred svršen čin gdje mogu samo pristati na ono što su etno lideri dogovorili uz eventualne kozmetičke izmjene predloženog.

To bi stvorilo privid političkog pluralizma u odlučivanju o važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu. Nećemo na to pristati. Izborni zakon mora biti izraz suštinskog političkog i ideološkog pluralizma koji imamo u BiH – istakla je Ćudić.

Mirko Šarović nakon sastanka sa izaslanicima EU i SAD: “Po nama najviše šanse za uspjeh ima asimetrični model” Branislav Borenović: “Naš stav ostaje da se jedan član Predsjedništva BiH bira direktno iz RS”

Odgođen doček pobjednika Zvezda Granda Mahira Mulalića u rodnoj Gračanici