in , ,

Semir Efendić kod Senada Hadžifejzovića iznenadio sve: “Haris Silajdžić možda kandidat za Predsjedništvo, ja premijer! Podržao bih i Zvizdića!”

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i novoizabrani v.d. predsjednika Stranke za BiH gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i novoizabrani v.d. predsjednika Stranke za BiH gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Senad: Pitanje u glavu, jeste li u dilu sa SDA, hoćete li u koaliciju sa SDA? Semir: Nećemo sa SDA u koaliciju prije izbora! Senad: A poslije izbora?

Semir: Zakon je takav da se nakon izbora moraju praviti koalicije, mada bih ja volio da ne moram ni s kim u koaliciju!

Senad: Hoćete li u koaliciju s NiP, NS i SDP?

Semir: Nisam Trojanski konj SDA!

Senad: Kakva je uloga Silajdžića u vašem dolasku na čelo SBiH?

Semir: Bio sam na ručku sa Silajdžićem prije nekoliko mjeseci! Pričali smo onako, generalno!

Bilo bi korisno da imamo predsjednika koji poznaje lično Bidena! Rekao mi je da BiH ima šansu dvije godine da se pojavi na Bidenovom dnevnom redu!

Silajdžić nije direktno uključen u stranačke procese! Bio je upućen u proces biranja predsjednika stranke, ali se nije uključivao! Poželio mi je sreću! Nisam se čuo s njim nakon imenovanja! Nije se uplitao, jer već dugo nije politički aktivan! Silajdžić očekuje da stranka nastavi na ideji o građanskoj BiH! Bolje bi bilo da se svi bave svojom strukom! Omladina treba da se uključuje u struku, a ne u stranku! Treba nam rješenje iznutra! Predugo čekamo rješenja s vana! Niko ne pita za funkcionisanje institucija! Vodi ih kako ko hoće! Rješenje mora biti vraćanje u institucije! Čekajući da se nešto promjeni stali smo u svemu!

Silajdžić je rekao da će se aktivirati ako bude potrebno! Nisam ga pitao hoće li se kandidovati za člana Predsjedništva! Bilo bi dobro da Silajdžić stavi svoj kapacitet na raspolaganje! Treba nam njegov međunarodni kapacitet! Bilo bi dobro i korisno da se Silajdžić kandiduje za člana Predsjeništva! On nije pokazao interes za to! Nisam zainteresovan za Predsjedništvo! Nisam zreo za to! To nije toliko operativna funkcija! To je funkcija za ljude koji imaju više iskustva!

Izetbegovićeva izjava o “nekom crnom igraču” nije bila primjerena! Sportski žargon nije bio prikladan za ovu situaciju! To je banalizovanje! Prikladnija bi bila izjava da radim kao crnac! Izetbegović tako komunicira! Nije mi to zasmetalo! U problemu smo sve dok imamo koalicije! Koalicija je nužno zlo! Sve što se dešava u BiH je posljedica koalicija! Prerano je za pitanje o koalicijama! U SDA sam branio svoj stav! Nisam nikakav Trojanski konj! Volio bih napraviti takav rezultat da ne moram ni s kim u koaliciju! Samostalno ćemo izaći na izbore! To je moj stav i neću ga mijenjati! Nakon izbora ćemo biti odgovorni prema građanima! Ne bih učestvovao u radnjama kakve je napravila „Četvorka“!

Ne želim da rušim vlast! Ne bih učestvovao u političkim procesima koji nisu odraz demokratije! Onaj koji ima najviše glasova treba ući u vlast! Nekada se pretvaraju da će ući u koalicije da bi uzeli dio predizbornog kolača! Nije zahvalno biti partner bilo kome! Opšti nered je na političkoj sceni! Nemamo odgovorne i dosljedne stranke! Naš politički program se neće zasnivati na tome da blatimo druge! Bavit ću se radom institucija na državnim nivoima! Kadrovi moraju postizati rezultate! U svim sferama društva imamo krizu! To se može riješiti iz pravca jedne stranke kojoj će narod dati povjerenje! Predugo lutamo i čekamo da neko riješi naše probleme! Nažalost, naša realnost su koalicije! Bilo bi dobro da se koalicije za državni nivo formiraju prije izbora, a ne poslije izbora! Na nižim nivoima vlasti nema potrebe za koalicijom šest stranaka! To je faza raspada političke scene! Ne mogu reći da li ću biti u koaliciji sa NIP-om! Najviše bih volio da dobijemo punu odgovornost ili da budemo opozicija! Znam kako treba početi raspetljavati Gordijev čvor u našoj zemlji! Pobornik sam formiranja novih stranaka! Stranka za BiH je bila u fazi stagnacije i trebalo im je rješenje!

Ulazimo u opasnu zonu nemira i nereda! Vidite šta se dešava u Mostaru! Vidite šta se dešava u Crnoj Gori! Ti neredi mogu da se preliju!

Premijerska mjesta su puno operativnija! Federalni i kantonalni nivoi vlasti su mjesta na kojima se može najviše uraditi! Volio bih se naći na nekoj od tih funkcija! Vijeće ministara nije toliko operativan organ, nema zakonska ovlaštenja i mogućnosti! Rivalitet koji imamo između dvije bolnice u Sarajevu je rezultat lošeg rada u zdravstvu! KCUS je u teškoj situaciji kada je u pitanju medijska „halabuka“! Neka institucije utvde ko je kriv! Računam na narod koji traži izlaz! Denis Zvizdić bi u kandidaturi za Predsjedništvo mogao imati moju podršku! Ako Stranka za BiH bude imala svog kandidata onda ću podržati njega! Zvizdić bi dobro obavljao funkciju člana Predsjedništva! Zašto da se vrte stalno isti ljudi?! Govorim o Denisu kao ličnosti, a ne kao članu stranke! Kako „Trojka“ predlaže Zvizdića, ako je on član SDA?! Šta znači „Trojka“?!

Zvizdić je ozbiljan i ne bi bio kandidat tako šarolike koalicije koja se može raspasti! Konaković nije za funkciju člana Predsjedništva! Time bi devalvirali ulogu Predsjedništva! Svi su sad u jednoj, sad u drugoj koaliciji! Stranke su izgubile povjerenje! Traže rješenje kroz ujedinjavanja! Dobiju rezultat na izborima i pokažu svoje nesnalaženje! Ništa od trenutno ponuđenog nije rješenje! To smo sve već vidjeli! Nemam opterećenje da ću izgubiti na izborima! Nisam najavio pobjedu! Mogu i znam kako da izgradim ozbiljnu stranku! Više je razloga što sam napustio SDA! Najviše zato što svojim radom nisam mogao dati doprinos! SDA ne funkcioniše! Imaju samo kadrovsku politiku od izbora do izbora! U kampanji nešto naprave dok ne dođu do pobjede i imenovanja kadrova! SDA vodi Bakir Izetbegović s krugom saradnika! Ima ih sedam, osam! Ja nisam bio i nisam trebao biti među tim ljudima! Bio sam član Glavog odbora u SDA! Taj odbor je potvrđivao odluke koje su bile donešene unaprijed!

„Kuda gonimo“ je bila česta tema u SDA! 10-15 godina pričaju iste teme! Uglavnom je bilo nastojanje da se država brani od napada kojih ima ili nema! Nismo iskreno prihvatili i primjenili Dejton! Nije moguće na demokratski način napraviti promjenu u SDA! Afera „Asim“ je slika izbornog procesa u SDA! Pogriješili su što nisu ponovili te izbore! SDA ne funkcioniše demokratski! SDA nema planove! Način na koji se SDA vodi nije najadekvatniji i platit će to na izborima!

Saobraćajna nesreća mi se desila kao čovjeku, a ne kao političaru! Neki su to koristili u kampanji protiv mene! Sud je prihvatio početkom aprila sporazum uz priznanje moje krivice! – kazao je između ostalog Efendić.

Pogledajte snimak cijelog razgovora.

Smijete li mobitel ostaviti na punjenju cijele noći?

Dominantni Jusuf Nurkić briljira u Americi: Nastavio je sa sjajnim igrama, ubacio je 23 koša i dodao 11 skokova