in ,

SIJEVA SA SVIH STRANA Okršaj Salema Marića (SDA) i Armana Zalihića (SDP)!

Čovjek je dobio 13.000 glasova. Evo, recite šta hoćete?

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, smatra da u srijedu 10. oktobra treba biti završena sjednica, bez obzira ko će biti gradonačelnik Mostara.

– Nema više razloga za odgađanje. Neće oni kupovati vrijeme da se opet spinuje – poručio je Marić gostujući na TV Face u duelu sa vijećnikom BH Bloka Armanom Zalihićem.

Zalihić je na Marićevu konstataciju da u srijedu treba biti izabran gradonačelnik, bez obzira ko će to biti pitao:

– Što, je li da budete predsjednik Gradskog vijeća?

Marić mu je uzvratio:

– Pomozi mi da ne budem molim te! Glasaj za Zlatka Guzina, pet glasova i uzmite šta hoćete. Ne znam šta si se više svezao. Pokaži mudrost sada. Došao sam ovdje da prijateljski razgovaramo, a sada smo poslali gledaocima i građanima Mostara poruku kao da ne možemo ništa dogovoriti, a ja tvrdim da možemo. Moramo se izdići iznad nekih ličnih animoziteta, privatnih pa da u srijedu izaberemo dr. Zlatka Guzina za gradonačelnika, da Koalicija i BH Blok budu u vlasti. Čovjek je dobio 13.000 glasova. Evo, recite šta hoćete? Ja ih molim da glasaju i ja izlazim iz Gradskog vijeća. Dr. Guzin je svima prihvatljiv, vodio je uspješnu kampanju- naveo je Marić.

Zalihić je na ovaj Marićev poziv kratko odgovorio:

– U koaliciju sa SDA ne želimo ulaziti.

Podsjećamo, niti jedan od tri predložena kandidata Irma Baralija, Zlatko Guzin i Mario Kordić u prvom krugu glasanja za gradonačelnika Grada Mostara nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara na sjednici održanoj jučer.

Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 11, Irma Baralija pet, dok je pet vijećnika bilo suzdržano. U drugi krug glasanja prema broju osvojenih glasova ušli su Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva kruga glasanja niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina. Ukoliko u trećem krugu oba kandidata budu imala jednak broj glasova, gradonačelnik će biti mlađi kandidat.

Adil Šuta SDA: “Bh. blok dokazuje da je za državu BiH nakon glasanja za dr. Zlatka Guzinu!”

Papa Franjo upozorio na dramatičnu situaciju na granici BiH i Hrvatske nastalu zbog migrantske krize