in , ,

SKANDAL U VIJEĆU MINISTARA BIH Razmatrano povećanje osnovice plata za uposlene u državnim institucijama, odluka iduće sedmice!

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda navodi kako je prva tačka o kojoj su razgovarali je osnovica za plate uposlenih u institucijama u Bosni i Hercegovini

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarano je o državnom budžetu za 2021. godinu, a ministri su odbili Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda navodi kako je prva tačka o kojoj su razgovarali je osnovica za plate uposlenih u institucijama u Bosni i Hercegovini što je usko vezano za budžet. Dogovarali su se u vezi sa povećanjem osnovice, no izjašnjenje je odloženo za narednu sedmicu.

“Sami tok rasprave i svega ostalog danas je bio dosta korektan i konkretan, a ja, kao predlagatelj nacrta, sam se usaglasio da damo još vremena ovome. Planirano je vraćanje osnovice na 498 KM što je otprilike za četiri posto više nego što je trenutna osnovica, ali to ne znači povećanje budući da je do 2012. godine smanjivana dva puta pa smo se sada vratili na osnovicu iz te godine”, rekao je Bevanda.

Druga tačka sa sjednice je Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije. Predlagač te tačke je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Odluka nije usvojena – prenosi Klix.

“Žao mi je što Vijeće nije podržalo odluku, mislim da je ovo bio dobar momenat da na temelju primjene Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju budemo ravnopravni partneri EU, bez kompleksa”, rekao je resorni ministar Staša Košarac.

Dodaje i da mu odluka državnih ministara, da ne podrže odluku koje je predložilo njegovo ministarstvo o posebnim mjerama na uvoz, izgleda kao zarobljeništvo stava evropske delegacije u BiH. Pri tome, smatra da trpe oni čiji glas i potrebe ne čujemo, a to su, kako on kaže proizvođači iz BiH.

Fantastične vijesti dolaze iz bolnice u Tešnju!

Oglasio se HDZ nakon hladnog tuša Valentina Inzka. Bolje da nisu. Mi se pitamo samo jedno. Zna li neko od političara u BiH uopšte šta je zakon?