in ,

Snažna reakcija iz Kanade: “Dodikov propali pokušaj ponižavanja bosanskohercegovačke dijaspore”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predvođen Emirom Ramićem odgovorio je Miloradu Dodiku.

arhiv
arhiv

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predvođen Emirom Ramićem odgovorio je Miloradu Dodiku.

“Pokušaj ponižavanja bosanskohercegovačke dijaspore od strane negatora države Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, je samo znak njegove uplašenosti od sve snažnije i aktivnije dijaspore.

Dijaspore, koja je očuvala svoju posebnost i oduprla se negativnoj asimilaciji. Tokom evolucije preko različitih oblika organizovanja kroz očuvanje, jačanje i prezentiranje svih vrijednosti bosanskohercegovačke države, dijaspora na najbolji način je bila ambasador vrijednosti, dometa i dostignuća države.

Istovremeno je promovirala pozitvni oblik integracije, to jest stepen pozitivnog uklopljenja bosanskohercegovačke zajednice u društva gdje se nalazi. Bosanskohercegovačka dijaspora je jasno pokazala još jednu vrijednost. Kroz cijelo proteklo stoljeće ona je ostala vjerna jedinstvenoj, nezavisnoj, demokratskoj, tolerantnoj državi Bosni i Hercegovini i otvorenom, slobodnom civilnom društvu, u kojima svaki narod i građanin uživa jednakopravnost, mir, slobodu.

Ona je svojim djelovanjem širila istinu o događajima u Bosni i Hercegovini tokom posljednje decenije 20. vijeka u ime postizanja pravde za sve žrtve agresije i genocida, tih strašnih zločina protov čovječnosti, mira i slobode.

Dijaspora je pokazala svijetu da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legitimna i legalna vojna organizacija koja se borila za nezavisnu, jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju. Jasno je prezentirala svijetu uzaludnost antibosanskog političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Mate Bobana.

Dijaspora je pokazala istinu o agresiji i genocidu i lobirala za pravdu za žrtve tih zločina. Poslala je jasnu poruku u svijet da se ne mogu primati i nagrađivati haški osuđenici za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, dolaziti u Bosnu i Hercegovinu kao u svoju provinciju, zaobilaziti zvanične najviše institucije u Bosni i Hercegovini obilazeći dijelove drugog entiteta ili samo kantone sa većinom jednog naroda. Svijetu je dijaspora rekla da se tako ne pravi država.

Zato poručujemo Dodiku i svima neprijateljima države Bosne i Hercegovine da je ostave na miru.

Bosanci i Hercegovci zajedno sa svojom dijasporom će sami pronaći bolju budućnost države u kojoj neće biti mjesta za njene negatore”, navode iz IGK-a.

Jako oštra poruka Branislava Borenovića: “Neka dobro paze i neka se ne igraju”

Milorad Dodik potvrdio u obraćanju javnosti: “Dolazim! Ne želim ostaviti Džaferovića i Komšića same s Erdoganom”