in , ,

Snažne i direktne poruke dolaze iz Srbije: Važno je da je Memorijalni centar Srebrenica kreirao arhivu

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Srbije uputila snažne poruke

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Srbije uputila snažne poruke.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Srbije, tokom konferencije upriličene u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari povodom pokretanja “Liderske inicijative za Srebrenicu (SLI)” kazala je kako je sada “bitno da jače i prisutnije pokušamo da presuđene činjenice promovišemo i da ih stalno predajemo mladim generacijama”.

Liderska inicijativa za Srebrenicu je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) okupljenih na prijedlog bivšeg predsedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdžije, temeljem ideje tima Memorijalnog centra Srebrenica i projekta “Istina, dijalog, budućnost”, koji je podržan od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Govoreći putem video-linka, Kandić je kazala da je propušten jedinstven trenutak 1. juna 2005. godine kada je tužilac Jeffrey Nice tokom suđenja Miloševiću pustio dio snimka streljanja šest Bošnjaka iz Srebrenice, a iste večeri je taj snimak u cijelosti pustila nezavisna televizija u Beogradu.

Tada je, rekla je Kandić, “Srbija bila na strani žrtava”.

“Nikada se to više nije dogodilo. Ispušten je taj važan trenutak, najvećim dijelom zbog vlasti koja nije imala sluha da to podrži, već uzvratila stavom da je zločin počinila grupa koja nema veze sa državom. Otada, do danas, mi u Srbiji imamo negiranje i stalno uslovljavanje na druge žrtve ako postoji sjećanje na srpske žrtve“, navela je Kandić.

Zbog toga, ocijenila je da je sada bitno da jače i prisutnije pokušamo da činjenice koje su presuđene promovišemo i stalno predajemo mladim generacijama.

“Zato je važno da je Memorijalni centar Srebrenica kreirao i što će ubuduće stalno razvijati arhivu, jer bez arhive nema mogućnosti da mlade generacije uključujemo”, dodala je, prenosi N1.

Nataša Kandić je dodala i da Srebrenica treba da bude “poziv i simbol jačanja podsjećanja na žrtve”.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić zahvalio je svim učenicima, te zaključio da se veseli onome što planiraju raditi nakon godišnjice genocida u Srebrenici.

Izjava Elmedina Konakovića izazvala vrlo oštre reakcije: “Razotkrio se u samo par minuta”

Nesalomljiva Jadranka Kosor: “Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i slave zločince ne mogu u EU”