in , ,

Svaka čast: Veliki uspjeh bosanskohercegovačkih inovatora!

Inovatori iz BiH bilježe zapažene rezultate,

Inovatori iz BiH bilježe zapažene rezultate,

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija „Intarg ‘21“, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online.

Prema objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ dobile zlatne medalje.

Uz to, za „cilindričnu alatku“ dobila je i specijalnu nagradu izložbe „Euroinvent“, koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

Bh. naučna zajednica obogaćena je i trećom zlatnom medaljom, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina za „Kruti šampon za jačanje korijena kose“, koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških biljaka, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za „Zaštitnu masku protiv virusa“.

Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju za „Netopivi fišek za sladoled“.

Mirsad Hadžikadić upozorava, naveo je i razloge: “Postoji mogućnost da naredne godine ne bude izbora”

Damir Marjanović žestoko odbrusio Marinku Čavari: “Što se niste pobrinuli za 140.000 Hrvata iz Posavine