in ,

Svetlana Cenić “udara” bez milosti: “Kada posmatram SDA otvorim usta i gledam u nevjerici…”

Svetlana Cenić je na pitanja odgovarala novinarima N1

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić

Ikona, respiratori, nabavka vakcini, pandemija. Šta je obilježilo godinu na izmaku? Svetlana Cenić je na ova pitanja odgovarala novinarima N1.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao kako je 2020. najgora godina u postdejtonskoj BiH. Naveo je da je “blokada Vijeća ministara bila dio planirane blokade čitavog sistema na nivou BiH”. Optužio je SNSD da je ušao u koaliciju sa HDZ-om “s namjerom da slabi državu i jača entitet”.

“Kada posmatram SDA otvorim usta i gledam u nevjerici. SDA je državu u koju se kune svela na nekoliko preduzeća. Sada su i to izgubili, a sve živo su dali SNSD-u i HDZ-u. Podsjećaju me na sumo hrvača, nešto se klate ali nemaju nikakvih poteza. Pravosuđe i finansije kontrolišu SNSD i HDZ. Šta je to ostalo SDA? Imaju ministricu vanjskih poslova i onda se desi slučaj sa Lavrovim”, kaže Cenić.

Građani nerijetko komentarišu da se vlast “sveti” za respiratore.

“Ta nabavka respiratora bila je krajnje sirova. Neko ko ima imalo pameti uradio bi to drugačije. Slično se desilo i sa vakcinama. Podržala bih inicijativu Zvizdića koji je tražio direktnu nabavku”, ocjenjuje Cenić.

Aferu međunarodnih razmjera imala je afera “Ikona”. Tužilaštvo formiralo predmet, Moskva vratila ikonu. Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija donio ikonu u državu ne obavijestivši MVP BiH. Kazao da je vraćanjem ikone “zatvorena priča”?

“Ova je priča otvorena. Ikonu potražuje Ukrajina. Žao mi je što je ambasador, koji nikad nije imao aferu, praktično priznao da je nelegalno nabavljena i vraćena ikona. Lavrov je napisao da je vraća Bosni i Hercegovini i da preporučuje da se u priču uključi Interpol. Ambasador Samardžija je prvo kazao da nema pojma o ikoni, a zatim da ju je vratio. Na kraju je dodao da je time “završena priča”. Nije, to je početak priče. Ja da sam Dodik, a na moju sreću nisam, sav bi svoj kabinet izbacila na ulicu. Kako mu niko nije rekao da se nikada ne poklanja predmet druge države. A oni još slikali pečat”, kaže Cenić

Pogledajte snimak cijelog gostovnja.

Halid Bešlić oduševio fanove najavom planova za 2021. godinu!

Aleksandar Vulin progovorio o izjavi Bakira Izetbegovića: “Gdje je u to vrijeme nestao domaćin”