in ,

Teške riječi ministra unutrašnjih poslova Srbije: Aleksandar Vulin odgovorio na izvještaj State Departmenta, spomenuo i RS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da “Vlada SAD-a može da kritikuje, ali treba da zna da njena kritika vrijedi koliko i njena spremnost da ono što traži od drugih primjeni i na sebi”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da “Vlada SAD-a može da kritikuje, ali treba da zna da njena kritika vrijedi koliko i njena spremnost da ono što traži od drugih primjeni i na sebi”.

“Zemlja u kojoj se Senat brani i po cijenu života demonstranata, ne bi smjela da traži od srpske policije da ne brani Skupštinu. Vlada zemlje u kojoj su rasni sukobi masovni, a nasumični zločini iz mržnje svakodnevni, ne bi smjela sa takvom lakoćom da Srbiju optužuje za zločine iz mržnje“, naveo je ministar, komentarišući izveštaj Sttate Departmenta, prenio je Pokret socijalista čiji je Vulin predsjednik.

On je naglasio da je „Srbija slobodna zemlja i vodi je slobodan čovjek“.

“Moćniji ste i veći, možete nas i oklevetati i uništiti, možete srušiti Vučića i dovesti nekog slabića koji će uvesti sankcije Rusiji i Кini, priznati Кosovo, napustiti RS, možete nam silom dovesti vlast, ali ne možete nas naterati da je i izaberemo. Nismo sila, ali nismo ni licemjeri“, naveo je Vulin.

Srbija i Crna Gora su države koje su u 2020. obilježili značajni izazovi iz oblasti ljudskih prava, zaključak je izvještaja koji je u utorak objavio američki State Department.

U dijelu dokumenta o Srbiji, koji obuhvata utvrđivanje stanja u značajnom broju oblasti – notirana su, kako je navedeno, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, uključujući nasilje, prijetnje nasiljem i neopravdana hapšenja i gonjenja novinara.

“To što radi Milorad Dodik je bacanje bombi uprazno!”

Oglasio se Valentin Inzko, uputio je vrlo nedvosmislenu poruku vlastima u RS: “Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje!”