Iz američkog State Departmenta jasno i nedvosmisleno poručuju: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne nameće kolektivnu odgovornost nijednoj etničkoj grupi, ali je veoma važna

State Department je obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, početkom maja,a o rezoluciji koja bi širom svijeta komemorirala srebrenički genocid, piše Glas Amerike.

-Sjedinjene Države ponosno sponzoriraju prijedlog Generalne Skupštine o Rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i BiH, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995 – kaže glasnogovornik State Departmenta za Glas Amerike, i dodaje:

-Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici potvrdio Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu.

Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, su u skladu sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida.

Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.

-Komemoracija povijesnih istina i prihvatanje činjenica region pokreće naprijed duž staze pomirenja.

S obzirom na nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, na ovaj način.

Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne pojedine države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost, nijednoj etničkoj grupi – zaključuje State Department u komentaru za Glas Amerike.

ČITAJTE I OVO:

Šta piše u izvještaju State Departmenta o BiH, ističu zabrinjavajuća dešavanja: Vlasti u RS-u povećavaju nacionalne napetosti

ČITAJTE I OVO:

Ko je žena koja je udarila šakom o sto i “ućutkala” Vučića u Vijeću sigurnosti UN? (VIDEO)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.