Šta piše u izvještaju State Departmenta o BiH, ističu zabrinjavajuća dešavanja: Vlasti u RS-u povećavaju nacionalne napetosti

Izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima ističe nekoliko zabrinjavajućih dešavanjau Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska. U fokusu je djelovanje Milorada Dodika koji se označava glavnim krivcem za potkopavanje ustavnog poretka. “Vlasti u većinski srpskoj Republici Srpskoj, koja zajedno s bošnjačko-hrvatskom Federacijom BiH i Distriktom Brčko čini Bosnu i Hercegovinu, poduzele su kontinuirane radnje koje potkopavaju nacionalne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da eskalirajući verbalni i pravni napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika potkopali su ustavni poredak u zemlji, a razdorna i zapaljiva retorika čelnika Republike Srpske pridonijela je povećanim političkim i etničkim napetostima u cijeloj zemlji.

Ističe se da su značajna pitanja ljudskih prava uključivala vjerodostojne izvještaje o mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju pritvorenika od policije; teške i po život opasne zatvorski uslovi.

Navode se ozbiljni problemi s nezavisnošću pravosuđa; ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje i prijetnje nasiljem protiv novinara, te usvajanje zakona, koji kriminalizira klevetu; bitno miješanje u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja; ozbiljna i nerazumna ograničenja političkog sudjelovanja manjinskih kandidata; ozbiljna korupcija u vladi; rašireno rodno uslovljeno nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje.

Ističu da je prisutno i nasilje nad djecom te rani i prisilni brak u romskoj populaciji; zločini koji uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjereni na pripadnike etničkih skupina; vjerski motivirani zločini, uključujući napade, uznemiravanje i zastrašivanje usmjereno na različite vjerske skupine; zločini motivirani antisemitizmom; i zločine koji uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerene na lezbijke, gej, biseksualne, transrodne, queer ili interspolne osobe.

Vlast nije poduzela vjerodostojne korake da identificira i kazni dužnosnike, koji su možda počinili kršenja ljudskih prava, navodi se.

Ističu se i primjeri historijskih revizionizma; poricanje genocida; te je nastavljeno veličanje pojedinaca osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

“Tužilaštvo BiH tokom godine do oktobra nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH iz 2021. godine. Glavna tužiteljica je navela da je ured donio 30 odluka o nepokretanju istraga na temelju zaprimljenih pritužbi, a sve su stigle od građana i nevladinih organizacija”, navodi se.

U odjeljku diskriminacije navodi se nekoliko slučajeva antisemitizma.

“Nepoznati počinitelj je 1. juna prijavio, iscrtao kukasti križ preko izraelske zastave na plakatu za promociju Gospodarske komore države Izrael u Sarajevu. Nepoznati počinitelji u Sarajevu su oskrnavili bilborde i plakate s izraelskom zastavom.

Hrvatski narodni sabor, organizacija nekoliko hrvatskih političkih stranaka, organizirao je 28. maja u Stocu komemoraciju žrtvama tzv. Bleiburškog masakra 1945. godine.

Među prisutnima su bili njezini članovi te predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman.

Ovaj događaj ostao je vrlo kontroverzan jer se njime obilježava komemoracija na tisuće ne samo civilnih žrtava, nego i Hrvata i hrvatskih vojnika koji su surađivali s nacistima”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako je nasilje nad LGBTQI+ osobama i dalje rašireno, uz odgođeno i neadekvatno procesuiranje zločina počinjenih nad njima. LGBTQI+ aktivisti i novinari suočeni su s fizičkim napadima, a predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je zapaljive izjave protiv zajednice. Institut za medicinu u RS-u zabranio je davanje krvi LGBTQI+ osobama.

LGBTQI+ osobe suočene su sa problemima slobode okupljanja u RS-u, a vlasti nisu dopustile Povorku ponosa u Banja Luci. No, Povorka ponosa BiH u Sarajevu protekla je bez incidenata.

Kada je riječ o pravima radnika, navodi se kako radnici u BiH imaju pravo osnivati i učlanjivati se u nezavisne sindikate i kolektivno pregovarati, ali ta prava nisu uvijek poštovana, posebno u privatnom sektoru.

Zakoni koji zabranjuju prisilni rad, dječji rad i diskriminaciju postoje, ali se ne provode učinkovito.

Mjesečne minimalne plate u prošloj godini bile su iznad nivoa siromaštva, ali mnogi su radnici i dalje bili u opasnosti od siromaštva.

Standardi sigurnosti i zdravlja na radu često nisu bili ispunjeni, a provedba zakona o radu bila je nedostatna, posebno u neformalnoj privredi.

Kompletan izvještaj State Departmenta možete pročitati ovdje.

ČITAJTE I OVO:

Ko je žena koja je udarila šakom o sto i “ućutkala” Vučića u Vijeću sigurnosti UN? (VIDEO)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.