in ,

Tri desetljeća kasnije, tako kažu Dragan Čović i HDZ: “Pred nama izazovi u rješavanju hrvatskog pitanja, neizborna godina je prilika”

Saopštenje HDZ-a prenosimo u cjelosti.

Saopštenje HDZ-a prenosimo u cjelosti.

“Danas obilježavamo osnivanje Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.
Politička obitelj koja je 1990. godine u Sarajevu započela kao pokret organiziranja i zaštite Hrvata danas je predvodnik našega naroda, ali i čelni zagovaratelj europskih i euroatlantskih procesa zajedničke domovine Bosne i Hercegovine, naveo je lider ove stranke Dragan Čović.

“Više od tri desetljeća kasnije, naše postojanje i djelovanje neizostavan su čimbenik suvremene povijesti Hrvata i povijesti Bosne i Hercegovine. Nakon brojnih iskušenja s kojima smo bili suočeni kao politička obitelj i kao narod, zajedništvo HDZ-a BiH postojano je i jača. Neizborna godina u kojoj se nalazimo prilika je za pozitivno usmjeravanje BiH”, naveo je Čović.

Kako je kazao, zaštita jednakopravnosti i osiguravanje legitimnog predstavljanja hrvatskog kao konstitutivnog naroda zadaća je kojoj su duboko predani”.

“U želji za ostvarenjem budućnosti koja štiti jednakopravnost konstitutivnih naroda ali koja ne diskriminira nikoga, snažno zagovaramo dijalog, prosperitet te naš europski i euroatlantski put. Samo kao takvi možemo snažno zakoračiti naprijed. Od srca vam čestitam 31. obljetnicu osnivanja Hrvatske demokratske zajednice BiH!”, naveo je Čović.

Čestitkom članstvu i simpatizerima obratili su se i utemeljitelji HDZ-a.

“Upravo danas, na 31. obljetnicu utemeljenja HDZ-a BiH, prisjećamo se početaka kada je HDZ BiH bio pokret koji je objedinio hrvatski puk u BiH, ali ujedno iskazujemo spremnost na nove izazove koji su pred nama u rješavanju hrvatskog pitanja u BiH. Vjerujemo kako odgovor na hrvatsko pitanje u BiH možemo pronaći u okvirima slobode, dijaloga i humanizma, poštivanja ljudskih vrijednosti i vrlina, te našeg povijesnog, duhovnog, političkog, gospodarskog i društvenog integriteta”, navode utemeljitelji HDZ-a.

“U našoj političkoj borbi trebamo ustrajati na protivljenju diskriminacije Hrvata u političkom životu BiH kroz ustavne promjene i donošenje izmjena Izbornog zakona BiH koje će Hrvate dovesti u ravnopravan položaj da sami odlučuju o sebi, kao druga dva naroda u BiH. Uz želju da svi skupa u ovim izazovnim vremenima ostvarimo naša nastojanja, svima vama, našim članovima i simpatizerima čestitamo 31. obljetnicu utemeljenja HDZ-a BiH”, poručili su.

Zamjenik ministra Dževad Mahmutović o incidentu sa policajcima: “Nije istina da sam prijetio”

Suze na Stoltenbergovoj konferenciji o Afganistanu