in , ,

U BiH postoje metali koji Evropi očajnički trebaju, ali postoji ogroman problem: Da li će Slovenci “pokupiti kajmak”

Potražnja za najlakšim metalom na svijetu, litijumom, snažno će rasti u narednim godinama

Potražnja za najlakšim metalom na svijetu, litijumom, snažno će rasti u narednim godinama, dok proizvođači automobila povećavaju proizvodnju električnih vozila (EV).

Evropa je već važno središte za proizvodnju električnih vozila, koja zahtijevaju litijum za litijum-jonske baterije. Ovaj metal također se koristi u elektronici i pri skladištenju energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, proizvođači EV-a na kontinentu ovise o uvozu: većina litijuma na svijetu proizvodi se u Australiji, potom južnoameričkom “litijumskom trokutu” Čileu, Boliviji i sjeverozapadu Argentine, te u Kini.

Stoga sve veći broj firmi želi razviti ležišta litijuma širom Evrope, uključujući zapadni Balkan, posebno Srbiju, a odnedavno i Bosnu i Hercegovinu, piše međunarodni analitički portal Intellinews na engleskom jeziku, a prenosi BiznisInfo.

Međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiji razvija projekt litijum-borata Jadar na ležištu koje su otkrili u dolini rijeke Jadar 2004. Procjenjuje se da nalazište sadrži 10 posto svjetskih naslaga litijuma.

Rio Tinto izvijestio je o rezervama prve rude u decembru, najavljujući da projekt Jadar može proizvoditi i litijum-karbonat i bornu kiselinu baterijskog razreda.

Studija izvodljivosti, pokrenuta u julu 2020., trebala bi biti dovršena krajem ove godine, nakon čega započinju građevinski radovi.

Projekt uključuje razvoj podzemnih rudnika i izgradnju postrojenja za preradu koncentrata. Početak proizvodnje predviđa se 2023. ili 2024. godine.

Također u Srbiji je projekt Rekovac firme Jadar Resources Ltd koja je izlistana na berzi u Australiji. Projekt se nalazi u zoni Vardar koja “pokazuje vrlo slično geološko okruženje kao i sliv rijeke Jadar”. Područje projekta nalazi se u blizini gradova Jagodine i Kragujevca, 110 kilometara od Beograda.

Potencijal regije također je pobudio interes lokalnih investitora. Nedavno je pet firmi u vlasništvu slovenskog poduzetnika Andreja Rautnera osnovalo kompaniju za istraživanje litijuma u Bosni i Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj. U firmu je uloženo 11,8 miliona KM.

– Pokušat ćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo koncesije. Sve je još na početku, firma postoji tek mjesec dana. Istraživanje bi bilo u pograničnom području između BiH i Srbije – rekao je Rautner.

Nije otkrio određeno područje koje planiraju ciljati, ali mediji su ranije pisali da postoje rezerve litijuma na području Jadra, blizu granice sa Srbijom, kao i oko Ugljevika, Domaljevca i Šamca, u centralnoj Bosni.

VEZANI TEKST SLOVENCI OTKRILI “ZLATNU KOKU” U BIH Ulažu milione, žele vaditi rudu za kojom u svijetu vlada pomama!

Interes za razvojem nalazišta litijuma na zapadnom Balkanu dio je šireg pokušaja eksploatacije minerala širom Evrope, piše Intellinews.

Dalje na sjeveru, European Metals Holdings razvija projekt litijuma Cinovec u Češkoj, za koji kaže da ima potencijal biti najjeftiniji proizvođač litijuma iz tvrde stijene na svijetu. Ležište se nalazi u rudarskom području u planinama Krusne Hore, blizu češke granice s Njemačkom. Postoje još velika ležišta litijauma u Austriji, Finskoj, Portugalu i Španiji.

Litijuma se koristi u baterijama za elektronske proizvode poput mobilnih telefona, prenosnih računara i tableta, a bit će sve važniji i za prelazak na obnovljive izvore energije poput sunčeve energije, dok se zelena tranzicija ubrzava.

Međutim, njegova će glavna primjena, barem tokom sljedećeg desetljeća, uzimajući u obzir lavovski udio potražnje, biti u električnim vozilima.

Proizvodnja električnih automobila neprestano raste u Evropi kroz otvaranje velikih tvornica automobila na kontinentu, uključujući one u Srednjoj Evropi, odnosno u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Prema studiji firme McKinsey, dok je potražnja za novim automobilima padala tokom 2020. godine, u mnogim je zemljama “potražnja potrošača za električnim vozilima ostala je relativno stabilna tokom krize u usporedbi s potražnjom za drugim vozilima”.

Predviđa se brzi oporavak na tržištu električnih vozila u Evropi i Kini nakon pandemije. Izvještaj navodi da će tržište automobila nakon pandemije biti izmijenjeno.

– Pandemija je zaustavila pogone i zaustavila linije za automatsku montažu širom svijeta. Dok se pogoni pripremaju za ponovno otvaranje, neki daju prednost proizvodnji EV-a kako bi udovoljili očekivanoj velikoj potražnji ili ispunili regulatorne zahtjeve, poput strogog cilja Evropske unije za nivo emisije štetnih plinova – navodi se u studiji.

Izvještaj komapnije Roskill za period do 2030. Utvrdio je da “dugoročniji scenariji i dalje pokazuju snažan rast potražnje za litijumom tokom narednog desetljeća”.

Sergej Sergio Šotrić uputio poruku mostarskim Srbima: “Ostajte što dalje od HDZ-a, ako želite ostati ovdje”

Hrvati ljuti zbog novog potencijalnog poreznog udara, uvode li se poskupljenja od prvog marta?!