in , ,

Željko Komšić nakon rušenja crkve jako direktan: “Da je Fata Orlović pristajala na pogodbe nikada ne bi vratila svoju imovinu, ona je primjer istrajnosti”

Povodom rušenja bespravno izgrađene crkve u dvorištu nane Fate Orlović oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

Povodom rušenja bespravno izgrađene crkve u dvorištu nane Fate Orlović oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Komšić se osvrnuo na istrajnost nane Fate u borbi za svoja prava, poručivši da treba biti primjer i u borbi za normalnu državu.

“Presude Evropskog suda za ljudska prava se moraju izvršavati. Oko njih, ako želimo naprijed, ne može biti trulih kompromisa i popuštanja. Primjer Fate Orlović je primjer istrajnosti. Da je pristajala na pogodbe nikada ne bi vratila svoju imovinu. To je ujedno lekcija i pouka za sve one koji se beskompromisno žele boriti za državu Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko istrajemo na onome što su civilizacijski principi, imamo šanšu da izgradimo normalnu državu Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Komšić.

Dugi niz godina bespravno izgrađena crkva na privatnom posjedu nane Fate bila predmet spora, a nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava donio je 1. oktobra 2019. godine presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta.

Nakon dvije decenije pravne bitke nana Fata konačno je dočekala da bespravno izgrađena crkva u njenom dorištu bude uklonjena.

Uklanjanje crkve počelo je jutros prije 7 sati. Nakon rušenja će ostaci objekta biti uklonjeni iz dvorišta, a dio materijala se vozi u Bratunac za izgradnju nove crkve.

Pojavio se snimak bizarne saobraćajne nesreće u BiH: Golfom “krivudao” po cesti, pa završio u bašti kuće kod Semizovca

Vojin Mijatović bez dlake na jeziku: Sram vas bilo “bošnjačke i srpske patriote”, Fata Orlović je za sve vas moralna i ljudska vertikala