in , ,

Željko Komšić u Jajcu odao počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću

Komšić je posjetio i franjevački samostan u Jajcu u kojemu se čuvaju skeletni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je Jajce kako bi obilježio 5. juni, dan kada je 1463. pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Komšić je posjetio i franjevački samostan u Jajcu u kojemu se čuvaju skeletni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, te lokalitet Kraljeva groba.

“Želimo i na ovaj način obilježiti kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, odajući počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću. Bosna i Hercegovina preživjela je i nadživjela Otomansko carstvo, Austro-ugarsku monarhiju, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju i nekadašnju SFR Jugoslaviju, što je stavlja u red zemalja u svijetu koje su svojim postojanjem nadživjele druge, mnogo veće i snažnije zemlje koje su nekada postojale”, poručio je Komšić.

Tom prilikom uputio je i poziv svim građanima Bosne i Hercegovine da okupljanje na Kraljevom grobu 5. juna svake godine bude tradicionalna manifestacija čiji bi povod bio obilježavanje kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine ne krije emocije: “Naježio sam se kad sam vidio naše navijače”

Ispunjena još jedna velika želja nane Fate Orlović u Konjević polju: U dvorištu zasađeno cvijeće na mjestu gdje je bila crkva, tražila je da sve bude u obliku broja 25