Zlatko Miletić iznenadio sve izjavom: “Sumnjam da će Željko Komšić imati podršku građana kao što je imao prošli put”

Događaji Posljednje Vijesti

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, te delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, je u Pressingu na N1 kazao, da svaki zločin u BiH mora imati jednaku važnost, bez obzira da li se neko kazneno djelo desilo u Ahmićima, Srebrenici, Bratuncu…

“Mora biti prioritet u smislu uzrokovanih posljedica izvršenjem tog kaznenog djela ratnog zločina. Jer nije isto ubiti jedno ili dvoje ili 2.000 ljudi. Sve to ima svoju gradaciju, bitno je uzeti papire koje mi već imamo. Ta strategija postoji i da se ona imlementira na način da većinu tih predmeta obradi Tužiteljstvo BiH, onaj ostatak da podijele nadležnim Tužiteljstvima i da se da određeni rok. Ti se predmeti mogu vrlo uspješno i efikasno završiti da postoji volja”, istaknuo je.

Bojkot izbora

Komentarišući poruke, da ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona, “da će biti kraj ove zemlje”, rekao je da strateški izjava Petrića je vrlo interesantna u tom smislu.

“I moguće da u nekoj političkoj projekciji HDZ i SNSD, možda je imao ideju, da 2022. ako ostane status quo, kakav je sad i da mi ne promijenimo Izborni zakon u tom smislu, moguće da bojkotiraju izbore, pogotovo se to može desiti ako Dodik osjeti da će ga izvrnuti opozicija u političko smislu u RS, a da Čović ne ostvari svoj životni san da bude novi član Predsjedništva, može se desiti da dođe do bojkota izbora. Ako to uradi većinski srpski, hrvatski narod, to može biti ozbiljan problem. Ne vjerujem da se zbog toga može raspasti BiH, ali možemo biti pred ozbiljnim izazovom”, rekao je.

Hoće li visoki predstavnik smjeti koristiti bonska ovlaštenja, upitali smo ga.

“Kao izaslanik očekujem da on štiti dejtonski mirovni sporazum. Nemam prevelika očekivanja od njega. Kad dođe pitanje funkcioniranja BiH, ili da dođe do državnog udara, on je onda dužan da reaguje. Nema budžeta – on je dužan da ga donese svojom odlukom. Nema Izbornog zakona – on ga može nametnuti. Postavlja se pitanje, da li može to uraditi na kvalitetan način. Po meni, promjene Izbornog zakona koje se donose na presude pogotovo Suda u Strazburu, nemoguće je uraditi bez promjena ustava, a on nije ovlašten za to”, kazao je.

Na konstataciju da će se Komšić ponovo kandidovati za člana Predsjedništva, rekao je, da je to njegovo demokratsko pravo.

“Mislim da je on prerano ušao u oglašavanje te kandidature, imajući u vidu činjenicu da se još ne zna kakav će izbor članova Predsjedništva uopšte biti, jer moguće da imamo situaciju da se biraju u Parlamentu BiH”, naveo je naš sugovornik, dodajući:

“Da li će Komšić imao podršku građana kao što je imao prošli put, čisto sumnjam”.

Smjena ministara
Kakvu će podršku imati aktuelna “Trojka”?

“Vjerovao sam u tu priču pogotovo kad je bila “Šestorka”. Iako još vjerujem u tu priču, razočarali su me dobrim dijelom. Bilo je problema koje su trebali rješavati na drugi način. Evo primjer da se vakcinišu u kancelariji. Da sam premijer Kantona, smijenio bih ih“, rekao je.

Hoće li se on za nešto kandidirati?

“Za sad nemam aspiraciju za bilo šta. Nudio sam svoju pomoć, ali ljudi nisu zainteresirani. Nudio sam se ovoj Trojci da vidim da li im mogu nešto pomoći kad je u pitanju državni nivo, s obzirom da neki do njih nemaju zastupnika. Ne oglašavaju se, vjerovatno imaju puno svojih kandidata. Zvizdić, Marjanović… ima puno intelektualca koji su spremni da svoje usluge daju “besplatno””, naveo je.

A da proba samostalno nešto, rekao je da nema finansijskih preduvjeta za to, a i da nije zainteresiran.

“Svi bi bili članovi Predsjedništva, ne znam šta vide u tom, osim sigurnog života i dobre fotelje. Ima mnogo boljih pozicija gdje bih ja mogao dati bolji doprinos”, istaknuo je.

Pogledajte gostovanje Miletića.

Leave your vote