Iz Američke ambasade u BiH pozvali političare da u Parlamentu BiH usvoje zakon o zabrani negiranja genocida

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslao pismo parlamentarcima u kojem traži da se usvoji “domaći” zakon o zabrani negiranja genocida, oglasili su se i iz Amasade SAD-a i pozvali Parlament BiH da krene u pravcu donošenja ovakvog zakona.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini pozvali su članove Parlamenta BiH da poslušaju Schmidtov poziv te da poduzmu aktivnosti koje se tiču izmjena i dopuna krivičnog zakona koje će ispuniti standarde za nastavak evropskog puta BiH i pomirenja u državi.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju rad kroz institucije BiH kako bi se postigao sporazum o pitanjima koja se tiču građana Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Također, iz Ambasade SAD-a je naglašeno kako negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice te drži BiH zarobljenu u prošlosti.

“Priznavanje individualne krivice doprinosi međusobnom povjerenju. Uspostavljanje institucionaliziranog procesa za pomirenje i hitno rješavanje problema tranzicione pravde pomoći će da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju”, zaključuje se u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.