Švicarski mediji: “Iza kulisa je drugo, donesena je eksplozivna odluka, ulogu će igrati i Beograd!”

Temom Bosne i Hercegovine i trenutne krize do koje su doveli potezi političara iz RS posljednjih sedmica se aktivno bave evropski i svjetski mediji.

Posljednji u nizu je i Neue Zürcher Zeitung koji piše o potezima Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH u tekstu pod naslovom: “Bosanski Srbi prijete secesijom”.

U uvodu teksta novinar NZZ-a Andreas Ernst se pita da li je “ovo korak do ambisa?” te napominje kako je NSRS prošle sedmice donio kako piše “eksplozivnu odluku”.

“Vlada će za šest mjeseci predstaviti zakone koji delegiraju nadležnost za oporezivanje, pravosuđe i odbranu sa opće države na poddržavu. Pokretačka snaga manevra je Milorad Dodik, vodeći političar RS i jedan od tri kopredsjednika BiH.

Taj potez bi značio de facto otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine. Dok neki komentatori vide da se prijeti novi rat, EU i SAD su oprezno reagirale na prijetnju.

U svojim javnim izjavama ističu razorne ekonomske posljedice destabilizacije zemlje. Iza kulisa je oštriji ton: Dodiku prijete sankcije”, piše Ernst.

Dalje se navodi kako neki analitičari smatraju da bi se trenutno moglo raditi o politici smirivanja kako navodi švicarski dnevnik “prema banjalučkom nasilniku”.

Dodikovo ostavljanje šestomjesečnog roka za realizaciju zacrtanih ciljeva se procjenjuje kao taktika koja bi za šest mjeseci proizvela nove zahtjeve, ali kako navodi Ernst, to sve teže prolazi kod Dodikovih sljedbenika.

“Iza skupštinske odluke ne stoji široka većina. Samo se vladajuća koalicija složila, opozicije nije bilo. Dakle, ne radi se o kanalisanju ‘narodne volje’, već o tehnici dominacije: da bi ostao na vlasti Dodik će iscenirati sukobe.

Novi kvalitet provokaciji daje činjenica da ovaj put zakonski želi da dovede u pitanje politički poredak. Šta Zapad može učiniti? Sankcije Dodiku, a posebno njegovom poslovnom okruženju su dokazano sredstvo.

Privrednici koji ga podržavaju ne uživaju kada su im računi blokirani u stranim bankama i mogu samo da ljetuju u Crnoj Gori. Dodik vidi ovu opasnost. Zbog toga je početkom mjeseca posjetio Putina u Moskvi i tada izjavio da je Kremlj potpuno informisan i ‘spreman da svuda konkretno pomogne’.

Naravno, to je dobrodošla prilika da Putin iritira Zapad podrškom Dodika. Ali Republika Srpska nije Pridnjestrovlje. Dodik bi za tren bio kralj bez države, kladio bi se potpuno na Rusiju, ​​njegovi građani bi masovno bježali”, piše Ernst.

Autor navodi i da će u rješavanju cijele situacije značajnu ulogu u svemu igrati i Beograd odnosno predsjednik Aleksandar Vučić, a za Dodika se kaže da dobar dio svog političkog kapitala duguje upravo dobrim odnosima s Beogradom.

“Vučić je ambivalentan po pitanju Bosne i Hercegovine. S jedne strane, on uvijek ističe suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje. S druge strane, on dozvoljava da svog ministra odbrane Aleksandra Vulina preplavi ‘srpski svet’.

Vučić je do sada bio pažen, posebno od strane Nijemaca. Angela Merkel se oslanjala na Vučića jer se nadala da će on obezbijediti balans sa Kosovom.

To se nije dogodilo. Nova njemačka vlada, a posebno ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz Zelenih, vjerovatno će manje nježno ići na snažnog čovjeka iz Srbije. Vučića sada treba jasno ohrabriti da pomogne smirivanju situacije u BiH”, zaključuje Ernst.

Švicarski dnevnik također upozorava Brisel i glavne gradove u Evropi da je signal jasan da se mora reagovati odmah, jer što duže budu trajale rasprave to će sukobi u regionu biti sve češći.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.