Nije su dugo oglašavao, Bosić o posljednjem potezu Dodika: “Ja ne znam kako to drugačije nazvati nego krah politike”

Član Predsjedništva SDS-a, Mladen Bosić, trenutna dešavanja je okarakterisao kao “krah Dodikove politike”.

“Ovo je razgolićivanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju”, rekao je Bosić EuroBlicu komentirajući mogućnost vraćanja predstavnika iz RS-a u državne institucije.

Ističe da je u ovoj situaciji glavno pitanje šta je efekat mjera koje je donijela NSRS.

“Te mjere su donesene na osnovu ubjeđivanja Milorada Dodika, koji je isticao da će on vratiti nadležnosti na nivo RS, te da će se takvim odlukama i blokadom zajedničkih institucija dovesti do toga da se poništi Inzkov zakon. Ako ništa od toga nije urađeno, a vraća se u institucije BiH, ja ne znam kako to drugačije nazvati nego krah politike Milorada Dodika”, istakao je Bosić, koji je i delegat u Domu naroda BiH.

Za delegata SNSD-a u Domu naroda BiH Lazara Prodanovića (SNSD) pitanje vraćanja u institucije ograničeno zaključcima Narodne skupštine RS, te da je ključ u dijalogu svih aktera koji su učestvovali u donošenju odluke u julu prošle godine.

– Smatram da svi akteri, koji su učestvovali u donošenju ove odluke, trebaju jasno iznijeti stav na sjednici Narodne skupštine, ali smatram i da predstavnici Republike Srpske takođe moraju doći do rješenja koja neće štetiti interesima RS, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Postoji značajna odgovornost svih predsjednika političkih partija u donošenju ove odluke u smislu definisanja stavova i zaključaka kojima bi se stvorila mogućnost da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ali i svih drugih institucija, učestvuju u punom kapacitetu u radu tamo gdje su izabrani – rekao je Prodanović istom listu.

Predsednici političkih partija u RS su krajem jula prošle godine potpisali zaključke da predstavnici RS u “zajedničkim institucijama” (Ne postoje zajedničke institucije BiH, već institucije BiH) – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka koje se protive interesima RS, a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.