KAŽE DA SU DOBILI SIGNAL? Ilija Cvitanović zabulaznio: “HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona ima podršku stranaca”

Konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je nedavno usvojio Hrvatski narodni sabor, usaglašen je s predstavnicima EU i SAD, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je rekao da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima provođenja ovih prijedloga.

“Crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići jeste poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama”, istakao je Cvitanović za “Glas Srpske”.

Cvitanović je naveo da će dati šansu političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora.

“Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za kraj januara. Ukoliko do toga ne dođe, HNS će 19. februara donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi narednih općih izbora u BiH”, pojasnio je on.

Za izjave pojedinih bošnjačkih političara da im odgovara status quo do izbora, Cvitanović je rekao da bi oni ponovo da Hrvate dovedu u neravnopravnu poziciju, ocijenivši da takvi stavovi vode zemlju u još veću političku i institucionalnu nestabilnost.

Cvitanović je naveo da oni koji licemjerno zagovaraju nekakav građanski koncept uređenja BiH imaju sasvim druge ciljeve, odnosno da bi to ustvari bila jedna građanska unitarna država u kojoj bi dominantan bio samo jedan narod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.