Osuđen vozač zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo bračni par iz Tešnja

Okružni sud u Doboju izrekao je presudu kojom je Sinišu S. iz Brčkog osudio na četiri godine zatvora zbog stravične saobraćajne nesreće koja se 5. septembra 2020. godine dogodila u Lončarima nadomak Brčkog, a u kojoj su poginule tri osobe.

U ovoj nesreći poginuo je bračni par iz Tešnja Fahro i Dževdeta Bećirović, te njihov sugrađanin Almir Dolamić.

Kako se neposredno nakon nesreće moglo čuti, stradali su bili trgovci na pijaci, a kobnog jutra krenuli su u Brčko po robu. Iza poginulog para ostalo je četvero djece.

Kako se navodi u presudi, 5. septembra 2020. oko 2.20 ujutro, optuženi Siniša S. je upravljao automobilom “audi B8”. Dolaskom na složenu, četverokraknu raskrsnicu, regulisanu semaforima i vozeći pritom brzinom od 84,8 km/h, iako je ograničenje bilo 60, nije usporio niti se zaustavio, iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

U tom trenutku magistralnim putem kretao se “mercedes vito”, koji je vozio Bećirović i kojem je na semaforu također bilo upaljeno crveno svjetlo, a koji se kretao 63,85 km/h, iako je ograničenje bilo do 40 km/h.

Zbog toga je, kako je navedeno u presudi, na raskrsnici došlo do udara prednjeg čeonog dijela audija, kojim je upravljao optuženi, u prednju desnu bočnu stranu “mercedesa”, kojim je upravljao stradali Bećirović.

Usljed teških višestrukih povreda sve tri osobe iz “mercedesa” poginule su na mjestu nesreće.

U presudi se ističe da se vozač “audija”, kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije pridržavao saobraćajnih propisa i tako je ugrozio saobraćaj, te doveo u opasnost život ljudi, pa je usljed toga poginulo više osoba.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od tri godine, koja se računa od dana pravosnažnosti presudu, a u koju se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.