Bitna vijest iz Njemačke je pristigla, bh. zvaničnicima u Berlinu saopšteno: Potrebno rasporediti NATO trupe u BiH

“Od njemačkih zvaničnika smo čuli da je potrebno rasporediti NATO snage u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je državni parlamentarac Damir Arnaut za N1, a nakon završene posjete Njemačkoj.

Arnaut je, naime, zajedno sa federalnim zastupnicima Sabinom Ćudić i Elmedinom Konakovićem, te premijerom KS Edinom Fortom protekla tri dana boravio u glavnom gradu Njemačke.

U Berlinu su se sastali sa njemačkim, ali i EU parlamentarcima, kao i bh. dijasporom, a zastupnik Naše stranke ističe da se radilo o konstruktivnom dijalogu na izuzetno visokom nivou.

“Ne treba bježati od vezivanja konteksta Ukrajine i BiH”
Tema sastanaka bila je situacija u BiH, ali, kako kaže Arnaut, nemoguće je bilo izbjeći i osvrt na agresiju na Ukrajinu koja je u toku.

U izjavi za N1 Arnaut ističe da ne treba bježati od vezivanja konteksta Ukrajine sa Bosnom i Hercegovinom:

“Uzimajući u obzir izuzetno agresivnu retoriku Ruske Federacije prema BiH, naročito kada je riječ o euro-atlantskim aspiracijama naše zemlje. U to treba uključiti i izuzetno agresivnu retoriku koja dolazi iz ruske ambasade u Sarajevu. Vrlo je jasno da Rusija, ni u kom slučaju, ne gaji dobre namjere prema BiH, ukoliko se mi namjeravamo ponašati kao suverena zemlja”, objašnjava.

“Treba rasporediti NATO trupe u BiH”

Upravo zbog toga, dodaje on, izuzetno mu je drago što su njegovi njemački sagovornici shvatili koliko je bitno pojačati zapadni angažman u BiH, a sve u svjetlu agresije na Ukrajinu.

No, to nije vezano samo za nedavno pojačanje EUFOR-ovih snaga, naglašava on.

“Mene zaista ohrabruje što smo mi na ovim sastancima čuli od najviših njemačkih zvaničnika glasove da je potrebno rasporediti NATO trupe u BiH – uključujući i njemačke trupe. Razmišljanje je stiglo do nivoa da se ti zvaničnici već osjećaju slobodnim da to kažu i sagovornicima iz BiH”, zaključuje Arnaut.

Ipak, ističe da razgovori nisu tekli u pravcu koji bi ukazivao na mogućnost sukoba u BiH, nego, upravo suprotno, zbog njegovog odvraćanja i prevencije eventualnih aspiracija drugih država ka BiH.

Dodao je i da je nedavno duplanje EUFOR-ovih snaga odličan signal, koji ukazuje da je BiH ‘zapadna teritorija’.

O podršci NATO-a BiH govorio i Jens Stoltenberg

Podsjetimo, u toku jučerašnjeg obraćanja Stoltenberga povodom ruske invazije na Ukrajinu, generalni sekretar NATO-a se osvrnuo i na BiH.

“Mi smo se orijentisali na odbranu. Hiljade dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine”, izjavio je.

Dodao je kako upravo kriza u Ukrajini demonstrira koliko je važno da SAD i Evropa stoje zajedno – javio je N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.