Doktor o majci o kojoj bruji Balkan: ‘Ovakav slučaj je na možda svakih desetak godina’

Splićanka (29) osjeća se dobro, a njene bebe bit će u inkubatorima dok ne dosegnu određenu zrelost. Rođene su u 31. sedmici, a rodila ih je carskim rezom jer su procijenili da je tako najbolje

“Rijetke su trudnoće u kojima žena nosi četvorke, svakih desetak godina imamo takvu situaciju, a ova trudnoća je posebna jer je svaka beba imala svoju posteljicu.

Upravo je takva varijanta u trudnoći najpovoljnija za djecu”, kazao je prof. dr. Marko Dražen Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split gdje je 29-godišnja Splićanka carskih rezom na svijet donijela dvije djevojčice i dva dječaka.

Ovaj slučaj spada u medicinske raritete upravo zbog toga jer je svaka beba imala svoju ovojnicu, odnosno riječ je o četverojajčanoj trudnoći.

– Mi kao vrsta nismo predviđeni da nosimo i rađamo četvero djece, pa takve trudnoće automatski spadaju pod rizične i moraju se posebno nadgledati u skladu sa svim što medicina pruža.

Dok nije bilo razvijene medicine, djeca iz ovakvih trudnoća ne bi imale puno šanse da prežive.
I danas mnogo toga ne možemo predvidjeti, mogući su i pobačaji i razne komplikacije – objašnjava dr. Mimica otkrivajući kako su bebe bile porođajne težine od 1400 i 1500 grama.

– One su u inkubatorima, o njima brinu naši liječnici neonatolozi. Rođeni su u 31. tjednu trudnoće. Riječ je o planiranom carskom rezu, tako je odlučeno jer smo zaključili da je to najbolje za njih.

Djeca se ponašaju dobro i nemaju značajnijih komplikacija. Majka je još na odjelu intenzivne njege, budna je, vesela i nasmijana, dobro se osjeća –

Kazala je to dr. Mimica dodajući kako je trudnoću i porod vodio dr. Marko Vulić. Kaže i kako će djeca još neko vrijeme ostati u bolnici jer trebaju doseći se samo težinu već i zrelost.

Mlada majka i njen suprug osim četvorki koje su dobili, imaju još jedno dijete.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.