Jako direktne poruke iz Slovenije: JanÅ¡ina vlada je operativno djelovala protiv BiH preko ‘osovine zla’ Zagreb-Ljubljana-BudimpeÅ¡ta

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za Faktor o promjenama na političkoj sceni Sloveniji, tamoÅ¡njoj novoj vladi, da li će se mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini, hoće li Milorad Dodik imati i dalje povlaÅ¡etn status…

U kojoj mjeri će se promijeniti politika Ljubljane prema Bosni i Hercegovini nakon što je Slovenija dobila novu Vladu?

“Novoizabrani premijer Slovenije Robert Golob odmah poslije objave rezultata izbora najavio je temeljite promjene u slovenskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, drugačije politike, vođenje dijaloga sa poÅ¡tovanjem i uvaÅŸavanjem, povratak normalne drÅŸave i demokratskih standarda te visoki nivo političke kulture.

Golob je za politiku dojučeraÅ¡njeg premijera Janeza JanÅ¡e rekao: ‘Ovo nije desničarska politika, ovo je faÅ¡izam.’ Doći će sasvim sigurno do promjene dosadaÅ¡nje slovenske vanjske politike prema BiH i Zapadnom Balkanu na jednoj zdravijoj, poÅ¡tenijoj i daleko korisnoj osnovi za sve.

Da li će BiH biti na dobitku, s obzirom na politički karakter Vlade Slovenije, na dokazane prijatelje BiH poput nove ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon?

“Pobjeda Goloba i njegovog Pokreta Sloboda je prvenstveno dobra vijest za Sloveniju i njene građane. Odlična vijest za Evropsku uniju, jer je Slovenija pod JanÅ¡om bila najtjesniji saveznik Mađarske i Poljske i često djelovala protiv zvaničnog Brisela.

Janša je bio najtjesniji saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, a Orban je glavna ispostava Vladimira Putina u EU i NATO i onda nije teško zaključiti u kakvom društvu se nalazila Slovenija.

Golob je odlična vijest i za BiH i Zapadni Balkan, jer je JanÅ¡ina operativno djelovala protiv BiH preko ‘osovine zla’ Zagreb-Ljubljana-BudimpeÅ¡ta. Samo da podsjetim da se protiv BiH iz BudimpeÅ¡te koordinira obavjeÅ¡tajna operacija ‘Kula’, koja je usmjerena na ruÅ¡enje ekonomskog sistema BiH aktivnostima protiv Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

Cilj je sruÅ¡iti ekonomski sistem FBiH u kojem se odvijaju tri četvrtine ekonomskih tokova u drÅŸavi i zadati konačni udarac BiH. Tome se odupro premijer Fadil Novalić ali zbog toga snosi teÅ¡ke posljedice u montiranom sudskom procesu, a ne zaboravimo da se od nedavno glavna tuÅŸiteljica BiH Gordana Tadić nalazi na američkoj “crnoj listi”, a u svemu tome se moÅŸe prepoznati i njen ‘rukopis”.

Da li je samo Janša radio protiv interesa BiH?

“Ne, nije jedini. Tu je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je prvi ‘testirao’ članove PredsjedniÅ¡tva BiH i pitao ih Å¡ta misle o mirnom razlazu u BiH, a onda je uslijedio i ‘non paper’.

Tada su to rezolutno odbili članovi PredsjedniÅ¡tva BiH, Å efik DÅŸaferović i Åœeljko KomÅ¡ić, i o tome obavijestili javnost. Pahor je joÅ¡ kao premijer odrÅŸavao tijesne veze sa Dodikom čak je htio da sa Dodikom organizuje poslovnu konferenciju ‘Republika Slovenija – Republika Srpska’.

Pahoru krajem godine ističe mandat predsjednika Slovenije i već sada lobira da bude specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan i zbog toga Å¡alje sladunjave izjave bez ikakve osnove kao ova danas sa skupa na Brionima gdje je poručio: BiH dati status kandidata EU bez pregovora. Time se dodvorava javnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu, a on je faktički prvi koji je saopćio “non papere“ i svo vrijeme je na liniji i u funkciji JanÅ¡ine politike.

Nova ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, njeni jasni i odlučni stavovi su dobro polaziÅ¡te da se mnogo toga unaprijedi na Zapadnom Balkanu i u procesu pridruÅŸivanja EU”.

Milorad Dodik je bio rado viđen gost bivšeg premijera Janeza Janše. Gubi li sad Dodik podršku Ljubljane kada je u pitanju njegovo štetno djelovanje po opstojnost BiH?

“Dodik je imao otvorena vrata kod JanÅ¡e. U Sloveniji je lociran ogroman kapital Dodikovih ili SNSD tajkuna uključujući i samog Dodika. Tu se radi o političko-kriminalnim i ekonomskim interesima.

Ne zaboravimo da se u BiH vodi opseÅŸna istraga, koja se povezuje sa finansiranjem JanÅ¡ine Slovenske demokratske stranke (SDS). Zadatak Dodika, ali i nekih drugih, je da blokira tu istragu preko svojih kadrova u SIPA-i i TuÅŸilaÅ¡tvu BiH, a JanÅ¡e da u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku.

Postoje tu i drugi interesi o kojima ću nekom drugom prilikom. JoÅ¡ treba biti oprezan, jer se tu radi o političko-kriminalnim i mafijaÅ¡kim strukturama koje imaju na raspolaganju enormne količine novca i koriste mreÅŸu političke moći i utjecaja sa kojim jednostavno trguju pa čak usmjeravaju svoje aktivnosti i na ruÅ¡enje drÅŸava, u ovom slučaju BiH. Oni će nastaviti sa svojim aktivnostima”.

Udarci na BiH bili su i produkt djelovanja trojne osovine Zagreb – Ljubljana – BudimpeÅ¡ta. Koliko sada BiH moÅŸe prodisati nakon izlaska Slovenije iz ovog “trojnog pakta”?

“Uvjeren sam do hoće. Golob je izuzetno inteligentan i odlučan političar kakvog do sada nije bilo na političkoj sceni u Sloveniji. Slovenija će, sasvim sigurno, pod vodstvom Goloba ponovno biti normalna drÅŸava i neće raditi protiv BiH ali ni protiv jedne druge drÅŸave.

‘Trojni pakt’ nastavit će raditi u modifikovanom obliku. Nastavit će se koordinirane aktivnosti iz BudimpeÅ¡te usmjerene protiv premijera Novalića i Vlade FBiH i tu će trebati dodatni oprez i napori, da se to spriječi, posebno je vaÅŸan odaziv nadleÅŸnih institucija odnosno profesionalnog i patriotskog dijela tih institucija u suzbijanju tih aktivnosti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.