Jako direktne poruke iz Ljubljane: “Rusija je “otvorila oči” EU i NATO da se što prije u BiH moraju riješiti “putinovaca” koje predvodi Dodik”

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović govorio je za Faktor o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Može li se s obzirom na činjenicu da se obratio visoki predstavnik Christian Schmidt, i pored protivljenja Rusije i Kine, sada kazati da je on ipak dobio potvrdu Vijeća sigurnosti da jeste visoki predstavnik, što mu se uporno osporava?

– Najvažnije članice EU i NATO na čelu s SAD podržavaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. On prevashodno predstavlja i politiku SR Njemačke, koja nakon odlaska Angele Merkel ima drugačiji, pozitivniji odnos i pristup naspram BiH.

Rusija je još jednom pokazala da je protiv BiH na njenom putu u NATO i Evropsku uniju što je “otvorilo oči” članicama NATO-a i EU-a, da se što prije moraju riješiti “putinovaca” u BiH, koje predvodi Milorad Dodik.

Uloga visokog predstavnika i OHR-a je ključna u obračunu sa “putinovcima”, jer oni realno predstavljaju potencijalne borbene falange vladara Kremlja – počeo je Bećirović.

Istup Džaferovića?

Kako biste ocijenili istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića?

– Vrlo ozbiljan nastup koji je sadržavao konzistentnost njegove politike i konciznost i odmjerenost u izjavama.

Jasno su naglašena najvažnija pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Šta je u biti bio plan člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je poslao u New York predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, a koji mu je propao sudeći prema njihovim prilično ljutitim reakcijama?

– Identičan plan kao i sa dugogodišnjim srpskim lobistima u SAD, koje plaća Vlada Republike Srpske.

Nakon silnog lobiranja u SAD, Milorad Dodik je opet završio na američkoj crnoj listi utvrdivši svoju poziciju.

Slanje Zorana Tegeltije u SAD liči na to, što pokazuje svu ispraznost i dezorijentaciju Dodikove politike, koja se kobno završava po njega ali i entitet RS.

Govori predstavnika Srbije i Hrvatske?

Govori predstavnika Srbije i Hrvatske nisu baš bili prijateljski u odnosu na BiH? Izostavljali su kao i do sada podršku suverenitetu naše zemlje. Kako to komentirate?

– Izostavljanje podrške suverenitetu Bosne i Hercegovine od bilo koga je isto kao da osporavate suverenitet SAD. Dok SAD priznaje suverenitet BiH, onda svi drugi koji ne priznaju suverenitet BiH ulaze u problem. Što prije shvate bit će svima lakše.

Očekujem podršku najvažnijih i najjačih država prema BiH, na način kao što pružaju Švedskoj i Finskoj, koje žele u NATO, tj. da su se obavezali da će štititi suverenitet tih država u slučaju ruskog napada ili uplitanja u unutrašnja pitanja.

Pobjeda bh. diplomatije ili?

Da li je sve što se događalo u Vijeću sigurnosti UN BiH pobjeda bh. diplomatije i države Bosne i Hercegovine, te pobjeda samim tim što bez ispunjavanja uvjeta 5+2 neće biti zatvaranja OHR-a a što zagovaraju Rusija, Srbija i bh. entitet RS?

– Treba hladno procjenjivati situaciju i očigledno je, da se ruskim napadom na Ukrajinu u velikoj mjeri promijenio i stav prema Bosni i Hercegovini.

BiH je opet došla u fokus najutjecajnijih i najjačih država. BiH mora imati i formalne i faktičke zaštitne garancije, da će NATO intervenirati u BiH ukoliko Dodik krene u realizaciju secesije po nalogu Moskve. Kada Zapad da takve garancije Bosni i Hercegovini, kao što daje Švedskoj, Finskoj i nekim drugim državama, onda možemo govoriti o jasnosti zapadne politike prema BiH.

Imala je BiH i krajem devedesetih godina prošlog vijeka podršku, od priznanja nezavisnosti i članstva u UN-u, pa je doživjela dvostruku agresiju, genocid zbog embarga i šutnje zapada. Još se dosta toga treba uraditi da BiH dobije mjesto koje zaslužuje i da bude definitivno zaštićena.

Dešavanja u New Yorku u UN-u su potvrda, da se treba nastaviti sa još jačim, ozbiljnijim i obimnijim diplomatskim i svakim drugim aktivnostima za odbranu i budućnost BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.