Nakon što je film u kojem glumi izbjeglica iz Zvornika Edin Hasanović osvojio četiri Oskara, scene slavlja, iz Berlina se oglasio: “Bez teksta sam”

Na dodjeli nagrada Oscar za 2022. godinu četiri ‘kipića’ je osvojio All Quiet on the Western Front (Na Zapadu ništa novo), film u kojem glumi Edin Hasanović, njemački glumac rođen u Bosni i Hercegovini.

Kategorije u kojima je pobijedio All Quiet on the Western Front su za najbolji internacionalni film, najbolju originalnu muziku, najbolji produkcijski dizajn i najbolju kinematografiju.

Svakako je impresivno da je ovaj film bio i nominovan za najbolje ostvarenje za prethodnu godinu.

Nakon dodjele Oscara na svom Instagram nalogu oglasio se Hasanović.

“U filmu sam koji je upravo osvojio četiri Oscara. Ćao”, napisao je na njemačkom.

“Bez teksta sam”, dodao je.

Podsjetimo, All Quiet on the Western Front je treća filmska adapacija istoimenog romana koji je napisao Erich Maria Remarque.

Naš Edin Hasanović igra sporednu ulogu u ovom filmu. On glumi veterana zapadnog fronta, Tjadena Stackfleeta, koji igra bitnu rolu, iako nije u fokusu.

Hasanović je inače rođen u Bosni i Hercegovini 2. aprila 1992. godine. Zbog rata je s porodicom otišao u Njemačku, gdje sada gradi glumačku karijeru.

Edin je rođen u Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Danas živi u Berlinu, gdje je izbjegao sa majkom na početku rata. I dalje traga za ocem i dva brata koji su ubijeni u junu 1992. godine.

“Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bilo mi je samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu pored sebe nisam imao muškarca koji bi me podučio onim stvarima koje svaki otac podučava svog sina.

Jednu takvu osobu sam uvijek tražio u režiserima ili starijim drugovima. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti šta se tada dogodilo u Bosni”, rekao je Edin ranije u razgovoru za Deutsche Welle.

Od malena je volio glumu. Prisjeća se kako je sa sedam godina držao govor i pretvarao se da je dobio Oscara. Kada je imao 12 godina, majka ga je odvela odvela u talent agenciju.

Učestvovao je u snimanju serije “KDD”, koja je predstavljala početak njegove glumačke karijere.

Uslijedile su uloge u filmovima “Shifting the Blame”, “Life Is Not for Cowards”, “Rate Your Date”… Uprkos tome što živi u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle dolazi. Majka ga je naučila da govori naš jezik.

“Govorila mi je da treba da volim Bosnu, bosanska jela i bosansku kulturu. U Bosni sam obično ljeti, kada boravim kod amidža, djeda i nene. Tamo idem kako bih napunio baterije”, ispričao je i otkrio da je “sto posto Bosanac”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.